Piața globală a proprietăților de lux, între realitate virtuală, analiza datelor și inteligență artificială în 2024
Numărul 3, 23-30 ian. 2024 » Lumea în care trăim
Realitatea virtuală, analiza datelor și inteligența artificială vor genera, în 2024, o revoluție în modul în care oamenii caută, cumpără și gestionează proprietăți de lux, este concluzia celui mai recent raport "Luxury Outlook 2024", produs de Sotheby's International Realty, informează Agerpres. "Accesul la informație globală este esențial pentru a oferi perspective clare și informații pertinente. Cu provocările economice și geopolitice actuale, înțelegerea tendințelor la nivel mondial devine crucială pentru a evalua impactul asupra pieței imobiliare din România. Raportul nu se limitează doar la aspecte economice, ci acoperă și influențele designului și artei în domeniul imobiliar. Anul 2023 a fost despre ajustarea pieței imobiliare în perioada post-pandemie, la un nivel mai îndrăzneț, unde cererea a fost în mod cert prezentă. Zonele care încep să atragă investitorii includ Australia, Mexic, Arabia Saudită și Turcia (...) Realitatea virtuală, analiza datelor și inteligența artificială au generat o revoluție în modul în care oamenii caută, cumpără și gestionează proprietăți. Această sinergie a tehnologiilor deschide noi orizonturi și aduce eficiență sporită în întreaga industrie imobiliară. Un aspect semnificativ este utilizarea tot mai extinsă a tururilor virtuale și a experiențelor imersive în procesul de vizualizare a proprietăților. Aceste tehnologii permit potențialilor cumpărători să exploreze în detaliu locuințe și spații comerciale fără a fi prezenți fizic, oferind o perspectivă completă și eliminând barierele geografice", se arată în document.
Potrivit consultanților, piața imobiliară de lux din Dubai a înregistrat, în 2023, prețuri de vânzare-record, cu o valoare de 40.000 de euro/mp.
"Printre factorii care au contribuit la acest boom se numără facilitățile de excepție oferite de proprietățile din Dubai, precum spații de recreere private, servicii de concierge personalizate și acces exclusiv la facilități de înaltă clasă. Se remarcă o cerere crescută pentru proiecte imobiliare inovatoare, care integrează tehnologii de vârf și design contemporan", se menționează în raportul de specialitate.
De asemenea, printre cele mai importante tendințe în design interior se află revenirea la materialele naturale și durabile, ce pun accent pe importanța sustenabilității în procesul de proiectare și construcție. Astfel, sticla continuă să se dezvolte în moduri inovatoare, ca material arhitectural și structural, iar designerii acordă mai multă atenție materialelor organice, naturale, texturilor imperfecte și artizanilor de ceramică, lemn sculptat sau piatră naturală. Raportul citat evidențiază că o altă noutate vizează tehnologiile inovatoare integrate în designul interior, de la soluții smart pentru gestionarea eficientă a energiei și a iluminatului, la integrarea artei digitale în spațiile rezidențiale.
Pe de altă parte, la nivel global, au loc schimbări semnificative în comportamentul consumatorilor și în abordarea investițiilor, prin interesul tot mai mare pentru colecționarea obiectelor de valoare și a rarităților.
Datele centralizate de Sotheby's International Realty relevă faptul că noua categorie a colecționarilor tineri își îndreaptă atenția către articolele de lux, de la artă contemporană, la piese de designer, sneakers și dinozauri. Totodată, tehnologia are un rol esențial în transformarea modului în care tinerii se angajează în lumea colecțiilor, cu platforme digitale și de realitate augmentată care facilitează accesul la informații și la achiziționarea unor piese de colecție.
Astfel, de la începutul anului 2022, cel puțin șapte schelete de dinozauri, fie parțiale, fie complete, au fost adjudecate la prețuri uimitoare. Printre acestea, se află un schelet înalt de aproximativ trei metri al unui Gorgosaurus, vechi de 80 de milioane de ani, rudă apropiată a Tyrannosaurus rex, adjudecat pentru 6,1 milioane de dolari. Pentru aceeași sumă a fost adjudecat și un veritabil craniu de T. Rex.
Vânzările au doborât recorduri și au captat atenția pieței de lux în 2023, iar printre achiziții se regăsesc: Picasso, "Femme a la Montre" (1932) - pentru suma de 139,4 milioane de dolari, Klimt, "Dame mit Facher" (Doamna cu un evantai) - pentru 108 milioane de dolari, cea mai veche Biblie Ebraică, ce datează de la sfârșitul secolului al IX-lea - pentru 38,1 milioane de dolari, puloverul cu oi al Prințesei Diana - vândut cu 1,14 milioane dolari, dar și o vastă colecție de aproximativ 1.400 de obiecte personale ce au aparținut lui Freddie Mercury.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice