„Piața ideilor” – echilibrarea ofertei cu cererea
Numărul 42, 26 oct. - 1 nov. 2022 » Comentariul ediției
În perioada actuală există suficiente temeiuri pentru a examina evoluțiile de pe o piață pe care – atât la propriu, cât și la figurat – o putem numi „a ideilor economico-financiare”. Se poate afirma, cu deplină îndreptățire, că niciodată până acum nu am asistat la atâtea forumuri oficiale sau neoficiale de la tribuna cărora se emit idei referitoare la diagnoze și prognoze economice la toate nivelurile, de la cel național și regional până la cel global. Explicația este simplă: în vremuri de criză, asemenea celei cu care ne confruntăm în prezent, cererea de soluții a căpătat dimensiuni impresionante, ceea ce are ca revers emiterea în spațiul public a unor idei valoroase care permit ca lucrurile să meargă mai înainte.
Desigur, se impune să ținem seama și de calitatea analizelor și predicțiilor. Tocmai de aceea reiterăm opinia potrivit căreia cel mai bine este să se pună accentul pe sursele oficiale care conțin opinii avizate, mai cu seamă cele bazate pe veridicitatea informațiilor furnizate atât specialiștilor, cât și publicului larg, în special întreprinzători, manageri, precum și principalilor lor consilieri, profesioniștii contabili. În acest sens, dezbaterile periodice ale unor instituții precum Banca Națională a României (BNR) prezintă cel mai mare interes, ca fundament al unor decizii eficiente.
În cele ce urmează, propunem cititorilor să ne concentrăm atenția asupra analizelor și prognozelor formulate la recenta ședință a Consiliului de Administrație al BNR. La comunicatul dat publicității cu acest prilej s-au adăugat detaliile conținute în minuta aferentă amintitei reuniuni. Temele referitoare la evoluția inflației au făcut obiectul unor comentarii precedente. Acum punem accentul pe elementele specifice economiei în ansamblu. Astfel, în privința Produsului Intern Brut, cifrele publicate în special de Institutul Național de Statistică (INS) au fost interpretate din numeroase unghiuri de vedere, ceea ce a permis identificarea tendințelor care se conturează tot mai clar, cel puțin pe termen scurt. Este vorba despre diminuarea ritmului de creștere a economiei în trimestrele II și III, despre modificările în structura PIB atât la capitolul resurse, cât și la cel de utilizări. Totodată, s-a remarcat că principala contribuție la sporul de PIB au avut-o și o au schimbările intervenite în dimensiunile stocurilor. În același timp, a avut loc o diminuare notabilă a contribuției consumului populației la formarea PIB, precum și reducerea aportului formării brute de capital fix. Sunt elemente care semnalează, alături de scăderea exporturilor și reamplificarea considerabilă a importurilor de bunuri și servicii, persistența unor fenomene specifice crizelor. În plus, a apărut o notă agravantă, respectiv situația din domeniul energeticii, care, deocamdată, nu-și găsește o rezolvare pe deplin satisfăcătoare.
Cum este firesc, toate aceste evoluții sunt influențate de „peisajul” pieței financiare, caracterizate, în continuare, printr-o stabilitate relativă, susținută de politicile monetare și bancare. Desigur, interesează, în acest context, ce se întâmplă cu moneda noastră națională în raport cu euro și, în ultimul timp, în special, cu dolarul, având în vedere transformările de pe piețele financiare internaționale. Simultan cu accentuarea dezechilibrului extern, un rol important în evoluțiile monetare îl au evenimentele care au loc în regiunea noastră geografică.
De asemenea, un interes deosebit, atât pentru populație, cât și pentru mediul de afaceri, prezintă aprecierile referitoare la piața bancară. Odată cu reducerea dobânzilor, are loc creșterea ponderii valutei în totalul creditelor acordate în perioada actuală.
Toate aceste date și fapte se adaugă procesului inflaționist care afectează grav mediul de business, precum și puterea de cumpărare a populației. De aici, necesitatea subliniată la aproape toate dezbaterile publice de a se consolida reziliența la toate nivelurile prin promovarea consecventă și coerentă a unor măsuri proactive. În acest fel, este posibil să se mențină echilibrul relativ al „pieței ideilor”, veritabil pilon al tuturor demersurilor care generează încredere și speranță în societatea noastră actuală.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial