Piața imobiliară ar putea arunca Europa într-o nouă criză, susține un oficial de la BCE
Numărul 35, 11-17 sept. 2018 » Lumea în care trăim
Următoarea criză în Europa ar putea să își aibă originea pe piața imobiliară, însă băncile sunt mai bine pregătite să îi facă față decât erau în urmă cu zece ani, a declarat Daniele Nouy, președintele Mecanismului Unic de Supraveghere, înființat sub tutela Băncii Centrale Europene (BCE), transmite Reuters, citată de Agerpres. Nivelul extrem de redus al dobânzilor a dus la creșterea prețurilor la imobiliare în mai multe orașe și regiuni europene. Unii decidenți au avertizat că o politică monetară ultra-relaxată riscă să creeze bule speculative, care ar putea declanșa noi crize.
„Ce ar putea provoca următoarea criză? Nu știu, dar bănuiesc care ar putea fi piața imobiliară”, a declarat Daniele Nouy într-un interviu acordat agenției letone de presă LETA. „Știm cu certitudine că va fi o nouă criză. Dar nu știm când și de ce va apărea”, a mai spus Nouy.
Deși băncile sunt mai bine capitalizate, lichiditatea este abundentă, iar banii sunt ieftini, Daniele Nouy a avertizat că unele bănci nu au avut suficient succes în mobilizarea garanțiilor și dobândirea de lichidități suplimentare de pe piață când au fost supuse la presiuni. „Ceea ce lipsește încă este un sistem european de garantare a depozitelor. Știu că unele state din nordul și estul Europei ar dori să vadă o reducere mai importantă a riscurilor în cadrul băncilor din zona euro, înainte să fie adoptate noi măsuri. Personal, cred că riscurile au fost deja reduse în mod semnificativ. În consecință, acum trebuie să mergem înainte”, a apreciat Nouy.
Anterior, și fostul președinte al BCE, francezul Jean-Claude Trichet, a apreciat că sporirea gradului de îndatorare a făcut sistemul financiar mondial la fel de vulnerabil cum era în urmă cu zece ani, în luna septembrie 2008, când s-a prăbușit banca americană Lehman Brothers.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial