Piața imobiliară dă semne de revenire; apartamentele noi s-au scumpit cel mai mult în București
Numărul 19, 15-21 mai 2024 » Analize și sinteze
Apartamentele noi s-au scumpit cel mai mult în București, înregistrând un avans cu circa 17% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată o analiză realizată de site-ul Imobiliare.ro. "Piața imobiliară dă semne de revenire încă din toamna anului trecut. Primăvara aceasta surprinde însă în ceea ce privește evoluția prețurilor, cu creșteri lunare susținute în majoritatea orașelor. Prețurile actuale sunt susținute de o creștere mare a cererii. Ne aflăm așadar într-un context de piață favorabil de achiziție, cu o prognoză de creștere a interesului și prețurilor în perioada următoare", a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, într-un comunicat al companiei, citat de Agerpres. Analiza privind evoluția prețurilor în marile orașe din țară arată că apartamentele noi s-au scumpit cel mai mult în București, iar în prezent prețul mediu pe metrul pătrat util este de 1.850 de euro.
"Indicele Imobiliare.ro arată un avans cu 17% la nivelul prețului mediu solicitat pentru locuințele situate în imobile finalizate în ultimii 5 ani. Astfel, apartamente care se vindeau sub 1.590 de euro/mp util în aprilie 2023 pot fi cumpărate acum cu un preț mediu de 1.850 euro/mp util", se menționează în analiza citată.
O majorare cu 5% a prețului mediu solicitat pentru apartamentele noi din Capitală a fost observată, totodată, în ultima lună. Aceasta indică un flux semnificativ de proprietăți noi intrate în piață cu prețuri mai mari.
În București există, în momentul de față, circa 50 de proiecte rezidențiale de diverse dimensiuni care au un termen de finalizare pe parcursul acestui an, potrivit informațiilor colectate de Imobiliare.ro. Cele mai multe apartamente noi ar urma să fie date în folosință în zona de nord a orașului, dar și în sudul și în vestul Capitalei. Vorbim, astfel, despre extreme ale pieței, nordul orașului fiind cunoscut pentru proprietățile dezvoltate la standarde ridicate pentru care sunt solicitate unele dintre cele mai mari prețuri nu doar din București, ci și din țară, în timp ce în celelalte două zone cumpărătorii pot găsi unele dintre cele mai accesibile variante.
"Interesul pentru proprietățile noi din Capitală, atât apartamente, cât și case, a crescut în primul trimestru al acestui an cu 22% comparativ cu intervalul similar din 2023, într-un ritm mai alert decât cel aferent locuințelor vechi. În același timp, cunoscutele probleme din relația autorităților cu dezvoltatorii au generat o scădere cu 15% a ofertei pe segmentul nou, până la 13.700 de proprietăți", relevă analiza Imobiliare.ro .
Potrivit analiștilor, dacă vorbim strict despre potențialii cumpărători care și-au îndreptat atenția spre apartamentele aflate în imobile finalizate începând cu 2020, putem spune că cei mai mulți dintre ei au pus sub lupă oferta disponibilă în arealul Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii.
Expansiunea puternică pe segmentul rezidențial nou din sudul orașului a stârnit, de asemenea, interesul acestora, locul al doilea în clasament fiind ocupat de cartierul Berceni. Acesta a fost urmat îndeaproape de alt cartier din vestul orașului, Drumul Taberei. Zona Ozana-Theodor Pallady din estul Capitalei, intens dezvoltată în ultimii ani atât pe plan rezidențial, cât și comercial a atras, la rândul său, un număr considerabil de potențiali cumpărători.
În ceea ce privește Cluj-Napoca, acesta este cel mai scump oraș din țară pentru cumpărătorii interesați de un apartament nou. Prețul mediu solicitat pentru aceste proprietăți a ajuns până la sfârșitul lunii trecute la valoarea de 2.874 euro/mp util. Practic, o persoană care vrea să cumpere o locuință nouă plătește 164 de euro în plus pe metrul pătrat decât dacă ar opta pentru o proprietate disponibilă pe piața veche.
"Ce trebuie notat, însă, este avansul redus înregistrat în ultimele 12 luni la nivelul prețurilor, de circa 6%. Doar în Constanța prețurile s-au majorat într-un ritm mai lent", susțin analiștii. Interesul potențialilor cumpărători a gravitat și în acest oraș către proprietățile noi la începutul anului. Cu toate acestea, locuințele vechi vin puternic din urmă, creșterea înregistrată la nivelul cererii fiind mai mare în cazul lor, arată datele Imobiliare.ro.
În Brașov, cumpărătorii interesați de achiziția unui apartament nou plătesc acum prețuri cu 12% mai mari decât în perioada similară a anului trecut. În medie, poți cumpăra un apartament aflat într-un imobil finalizat în ultimii 5 ani cu 2.211 euro/mp util.
Chiar dacă locuințele noi costă mai mult, proprietarii au operat scumpiri mai semnificative în cazul locuințelor vechi. Majorările depășesc, de această dată, 18%. Cu astfel de prețuri, Brașovul își păstrează poziția a treia în clasamentul celor mai scumpe orașe din țară pentru cei care își doresc să devină proprietari, subliniază analiza Imobiliare.ro.
"La începutul acestui an potențialii cumpărători și-au concentrat atenția pe proprietățile noi disponibile la nivelul pieței locale. A fost vizibilă, însă, o scădere cu 15% a cererii, fapt care ar putea indica o domolire a interesului de achiziție venit din partea micilor investitori. Oferta de proprietăți noi, chiar dacă a fost modestă cuprinzând doar 1.200 de locuințe, a crescut, lucru rar întâlnit în rândul marilor orașe", se mai arată în document.
De asemenea, apartamentele noi din Timișoara au ajuns să fie scoase la vânzare la prețuri care le depășesc pe cele din Capitală, conform Indicelui Imobiliare.ro, după scumpiri cu aproape 15% în 12 luni. Pe piața rezidențială locală a putut fi observat, astfel, al doilea cel mai semnificativ avans la nivelul prețurilor în rândul marilor orașe din țară, depășit doar de cel înregistrat în București.
În prezent, un apartament finalizat în orașul de pe Bega în ultimii 5 ani poate fi cumpărat cu 1.885 euro/mp util.
"Locuințele noi au fost, totodată, cele mai atractive pentru potențialii cumpărători în primul trimestru din 2024, în ciuda faptului că nivelul interesului pe plan local a fost mai restrâns decât la începutul anului trecut. Oferta de apartamente și case noi a inclus aproape 2.000 de unități în același interval de timp, fiind cu 19% mai bogată decât în trimestrul I din 2023", susțin analiștii.
De asemenea, prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare în Constanța a înregistrat în ultimele 12 luni cea mai mică variație și a ajuns la 1.733 euro/mp util. Interesul potențialilor cumpărători pentru proprietățile noi din acest oraș a urmat o puternică tendință de creștere în prima parte a acestui an, raportat la situația înregistrată în perioada similară din 2023. Raportul dintre numărul de potențiali cumpărători existenți la nivelul pieței și oferta de proprietăți noi de pe plan local a fost mai mare aici decât în celelalte cinci centre regionale majore din România.
Potrivit Imobiliare.ro, apartamentele noi din Iași sunt acum considerabil mai scumpe decât anul trecut. Prețul mediu pe care îl achită cumpărătorii a ajuns la 1.629 euro/mp util, după o majorare cu 12% în ultimele 12 luni. Chiar dacă locuințele noi se vând în continuare cu prețuri mai mari față de cele de pe piața veche, ritmul în care au crescut prețurile în cazul acestora din urmă este mai accelerat. Discutăm despre un avans cu circa 13% până la valoarea de 1.578 euro/mp util.
Începutul anului a adus o creștere cu 15% în materie de cerere pe piața locală, Iașiul depășind toate marile orașe din țară la acest capitol. Și de această dată, atenția potențialilor cumpărători a fost canalizată în primul rând pe apartamentele și casele noi.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național