Plasamente record de aproape 200 milioane euro ale investitorilor români pe piața imobiliară locală, în 2018
Numărul 2, 22-28 ian. 2019 » Analize și sinteze
Anul 2018 s-a încheiat cu o premieră semnificativă pe piața imobiliară locală: investitorii români ocupă locul al doilea în topul volumelor generate după naționalitate, relevă datele companiei de consultanță imobiliară Colliers International. Aproape 200 de milioane de euro au fost platite pentru a cumpăra proprietăți comerciale (aproximativ un sfert din volumul total), un salt semnificativ față de peste cinci ori față de investițiile acestora înregistrate în 2017. „Prezența sporită a capitalului românesc pe piața imobiliară marchează un posibil punct de cotitură, deoarece una dintre observațiile pe care le primeam până acum de la unii investitori străini fără activitate aici era: dacă românii nu au încredere în activele locale, de ce am avea noi? Totodată, reprezintă și un semnal că economia României pe ansamblu a crescut într-atât de mult în ultimul deceniu încât să ducă la acumulări de capital, un aspect pozitiv pentru perspectivele pe termen mai lung”, a declarat Robert Miklo, director Investment Services la Colliers International.
„În medie, la nivelul economiilor din Europa Centrală și de Est, cumpărătorii locali au reprezentat 23% din activitatea investițională, astfel că România s-a apropiat pentru prima oară la realitatea celorlalte țări din regiune. O altă observație ar fi că în România, capitalul sud-african este în continuare dominant, cu o pondere de aproape o treime din volumul investițional, dublu față de cota pe care o are pe ansamblul întregii regiuni”, se precizează într-un comunicat al companiei.
Un al doilea eveniment memorabil al anului trecut este că două dintre tranzacțiile semnate intră în top 10 al celor mai mari tranzacții derulate pe piața imobiliară. „Vânzarea clădirilor de birouri The Bridge și Oregon Park din București intră într-un top 10 al celor mai mari tranzacții imobiliare realizate vreodata în România. Dacă economia României nu se va depărta prea mult de creșterea potențială în 2019 (de aproximativ 4%), iar economia globală va rămâne într-o dinamica relativ favorabilă, se pot vedea creșteri și în piața imobiliară. Anul trecut, randamentele în capitalele Europei Centrale și de Est au continuat să scadă, mărind ecartul față de prețurile din România. Astfel (…) există premisele ca 2019 să genereze noi surprize pozitive, iar aceste două recorduri consemnate în 2018 ar putea fi chiar depășite”, a adăugat Robert Miklo.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane