Piața mondială a luxului se confruntă cu dificultăți
Numărul 46, 20-26 nov. 2024 » Lumea în care trăim
Vânzările globale de bunuri personale de lux ar urma să scadă cu 2% anul acesta, unul din cele mai slabe rezultate înregistrate, majorările de prețuri și incertitudinile economice afectând baza de clienți din acest sector, arată un studiu realizat de firma de consultanță Bain and Company, transmite Reuters, preluată de Agerpres. În raportul dedicat pieței mondiale de lux, evaluată la 363 miliarde de euro, Bain se așteaptă la un declin al vânzărilor de 20%-22% în China, care a devenit un motiv de îngrijorare după anii de boom de dinaintea pandemiei, pe fondul sporirii bogăției și al creșterii clasei de mijloc.
Previziunile includ și fluctuațiile de curs valutar.
„Este pentru prima dată de la criza din 2008/2009 când industria bunurilor personale de lux a scăzut, cu excepția pandemiei”, a declarat pentru Reuters Federica Levato, partener la Bain.
Studiul publicat zilele trecute va spori probabil îngrijorările investitorilor că actualul declin din sector, care a dus la scăderea acțiunilor unor firme ca LVMH și Kering, va fi mai îndelungat și mai profund decât se anticipa.
Vânzările globale de bunuri personale de lux - îmbrăcăminte, accesorii și produse de înfrumusețare - ar urma să fie stabile la rate de schimb constante în timpul sezonului de vacanță, dar performanța din China încă este negativă, a apreciat Levato.
„Baza de clienți din sectorul de lux a scăzut cu 50 milioane în ultimii doi ani, de la un total aproximativ 400 milioane de clienți”, a explicat Levato.
La rate de schimb constante, vânzările globale de bunuri personale de lux ar urma să crească cu 0% - 4% anul viitor, datorită Europei, Americii de Nord și de Sud, iar China se va redresa doar în a doua parte a anului, estimează Bain.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național