Piaţa muncii, confruntată cu deficitul de personal calificat
Numărul 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016 » Revista presei economice
Ziarul Bursa din 25 noiembrie a.c. publică luările de poziţie ale Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM) cu prilejul lansării studiului privind analiza forţei de muncă la nivelul regiunilor de dezvoltare ale României, aferent anului 2015. Prima constatare vizează existenţa unui număr mare de muncitori necalificaţi din economia naţională. Apoi, studiul relevă că şoferii maşinilor de mare tonaj ocupă primul loc în top cinci ocupaţii din România. Deşi această ocupaţie este una în extindere, ea nu se regăseşte în strategia de dezvoltare a ţării. În schimb, este un deficit de personal pentru sectorul IT.
Studiul PIAROM arată că ţara noastră înregistrează o medie a muncitorilor necalificaţi de 14,1%, nivelul cel mai mare – de 25,5% – fiind în judeţul Bihor. Capitala are cea mai redusă pondere de forţă de muncă necalificată, respectiv 8,21%. Industria a crescut ca număr de locuri de muncă, însă sporul de 8% a fost la categoria de muncitori necalificaţi, în timp ce numărul muncitorilor calificaţi a scăzut uşor, cu 0,3%. Pe structură, se conturează tendinţa de consolidare a sectoarelor economice, cu o pondere mare a muncii necalificate.
Printre meseriile cu cele mai multe contracte de muncă necalificată se numără confecţiile, asamblarea şi montarea pieselor şi segmentul manipulării mărfurilor. Cercetarea arată că ponderea muncitorilor necalificaţi în regiunea Nord-Est ajunge la 14,36%, în regiunea Sud-Vest la aproape 12%, în regiunea Centru la 17%, iar în Regiunea Sud-Est la 15%. În vestul ţării, numărul muncitorilor necalificaţi are o pondere de 16%, în Nord-Vest – 19%, iar în Sud – 15%.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice