Piața neagră a țigaretelor a crescut în septembrie cu 1%, față de iulie
Telex » Știri 27 octombrie 2022
Piața neagră a țigaretelor a crescut în septembrie cu un punct procentul, până la 7,1% din totalul consumului, comparativ cu 6,1% în iulie, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel Reserch, relatează Agerpres. Cea mai mare creștere se înregistrează în nord-est, cu 9,1 puncte procentuale (pp), până la 22,4%, regiunea continuând să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. O majorare semnificativă este notată și în București, cu 4,9 pp, până la 7,6%. Pe de altă parte, în nord-vest s-a înregistrat o scădere de 3,2 pp, până la 5,4%.
"Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, categoria «cheap whites» deține cea mai mare pondere, de 40%, cu un avans de 2,1 pp față de iulie. Moldova se află în ușoară creștere, iar Ucraina și Serbia se situează la nivel relativ constant", a declarat Marian Marcu, director general al Novel Research.
Ileana Dumitru, director juridic și relații publice al Ariei Europa centrală și de sud la BAT a subliniat că nivelul pieței ilicite se menține redus și, deși eforturile contrabandiștilor sunt limitate doar de imaginație, în primele nouă luni ale anului autoritățile au reușit să oprească peste 60 de milioane de țigarete de contrabandă, cu o valoare de circa 36 de milioane de lei, să ajungă pe piața neagră, conform datelor centralizate pe platforma Stop Contrabanda.
"Noi ne dorim să rămânem un partener de nădejde al autorităților în combaterea traficului ilicit, iar cele 300 de camere de supraveghere donate recent Poliției Române de Frontieră de către BAT România, în plus față de cele 250 donate anul trecut, sunt o dovadă a acestui angajament. Astfel, 500 de kilometri de graniță pot fi monitorizați mai facil, lucru care va contribui, sperăm, la menținerea unui nivel scăzut al pieței negre. În acest fel va câștiga toată lumea: bugetul statului, companiile corecte și, mai ales, cetățenii care vor fi protejați atât de produse nesupuse vreunui control de calitate, cât și de rețelele de crimă organizată", a spus Ileana Dumitru.
Președintele Autorității Vamale Române (AVR), Bogdan Lari Mihei, a declarat că, în contextul în care România gestionează a doua cea mai mare frontieră externă a Uniunii Europene, AVR are un proiect ambițios de dotare a birourilor vamale de frontieră cu echipamente pentru controlul vamal nedistructiv, prin amplasarea acestora în punctele de trecere situate la frontierele non-UE, cu prioritate la granița de nord și est și în Portul Constanța.
Totodată, pentru utilizarea adecvată și eficientă a echipamentelor, se va asigura instruirea personalului din structurile vamale, inclusiv cu sprijinul unor administrații vamale din cadrul Uniunii Europene.
„Astfel, ne propunem să menținem contrabanda cu țigarete sub nivelul mediu din Uniunea Europeană. În acest sens, combaterea comerțului ilegal cu produse accizabile rămâne o prioritate, mai ales în contextul apropiatei aderări a României la Spațiul Schengen. Subliniem că în primele nouă luni ale anului 2022, echipele de supraveghere și control vamal de la nivel central, regional și local au confiscat un număr de 10,42 milioane de țigarete și peste 27 tone tutun de narghilea. Vom continua colaborarea la nivel instituțional, pe plan intern și extern, precum și cu companiile de tutun și ne vom desfășura activitatea cu aceeași eficiență și dedicare pentru combaterea contrabandei, evaziunii fiscale, a fraudelor vamale și fiscale”, a afirmat Bogdan Lari Mihei.
Directorul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, chestor de poliție Aurel Dobre, a menționat că, anul acesta, Poliția Română a desfășurat 159 de acțiuni la nivel local și 56 de acțiuni la nivel zonal, pentru prevenirea și combaterea contrabandei cu tutun și produse din tutun pe întreg teritoriul național. Eforturile polițiștilor, în anul 2022, s-au concretizat în indisponibilizarea și scoaterea de pe piața neagră a peste 25 de tone de tutun și aproximativ 55 de milioane de țigarete.
În 2021, companiile de tutun au virat la bugetul statului peste 19,85 miliarde lei, în creștere cu 13% față de 2020.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice