Plafonarea prețurilor la alimentele de bază, prelungită până la 30 iunie 2025
Telex » Știri astăzi, 10:00
Plafonarea prețurilor la alimentele de bază, prelungită până la 30 iunie 2025
Termenele de implementare pentru măsura care vizează mecanismul de licențiere prevăzut de Ordonanța de Urgență pentru unele produse din Ucraina și măsurile cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare se vor prelungi, a anunțat, miercuri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul ședinței de Guvern. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Durabile (MADR), citat de Agerpres, în ceea ce privește OUG 84/2023 pentru unele produse din Ucraina, termenul de aplicare se va prelungi după data de 31 decembrie 2024, până la 31 iulie 2025 inclusiv, pentru menținerea unui echilibru al pieței produselor agricole din România și a viabilității fermelor cu activitate în sectoarele vegetal și zootehnic, dar și a procesatorilor români.
„Măsura a fost propusă întrucât mecanismul de licențiere prevăzut de OUG nr. 84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare și reacție coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, precum și modificările și completările ulterioare, a avut ca impact atenuarea și stabilizarea producției interne a României și a pieței unor produse agroalimentare, respectiv: grâu sau meslin, porumb, oleaginoase, făină de grâu, zahăr, ouă, carne de pasăre, cu efecte benefice pentru întreg lanțul agroalimentar”, se arată în comunicat.
Referitor la OUG 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 602 din 30 iunie 2023, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 10/2024, articolul 8 se modifică, astfel încât noul termen de aplicare a acestui act normativ va fi 30 iunie 2025.
Limitarea adaosurilor comerciale practicate în procesarea, distribuția și comercializarea unor produse alimentare esențiale a determinat scăderea prețurilor pentru aceste categorii de produse și, implicit, a crescut puterea de cumpărare a populației. Totodată, în perioada de aplicare a măsurii cu caracter temporar prevăzute de OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, aprobată prin Legea nr. 10/2024, indicii prețurilor de consum au scăzut, susține MADR.
„Decizia de prelungire a termenului de aplicare a acestei OUG a fost luată ca urmare a faptului că, în perioada de iarnă, cheltuielile cu utilitățile cresc, situație care determină o scădere a puterii de cumpărare a populației, iar nevoia de a achiziționa produse agricole și alimentare la prețuri scăzute se menține în ceea ce privește produsele incluse în anexa la OUG nr. 67/2023. Astfel, modificarea actului normativ a vizat asigurarea accesului populației cu venituri mici la alimente de bază și, implicit, protejarea consumatorului final”, au explicat reprezentanții ministerului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial