Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice ar putea fi pus în dezbatere publică în două luni
Telex » Știri 20 septembrie 2023
Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice ar putea fi pus în dezbatere publică în aproximativ două luni, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, citat de Agerpres. "Lucrăm la planul național integrat de energii și schimbări climatice. Sperăm ca draft-ul acestui plan să fie pus în dezbatere publică în aproximativ două luni de zile. Avem suportul Comisiei Europene, suportul unor consultanți care fac și modelarea pe un model matematic", a spus Dan Drăgan, la conferința "România și noua ordine energetică europeană".
De asemenea, el a fost întrebat despre tehnologia CCS (carbon capture and storage - n.r.) a dioxidului de carbon. "Cu siguranță este nu doar o provocare pentru România, ci pentru toate țările din Uniunea Europeană și nu doar din Uniunea Europeană partea de captare și stocare a carbonului și chiar utilizarea lui. În acest scop, în Planul Național Integrat de Energie și Schimbări Climatice va fi un capitol dedicat tehnologiilor de de captare și utilizare a carbonului. Iar datorită faptului că această tehnologie la acest moment nu este comercială în piață și nu poate fi susținută singură, avem în fondul pentru modernizare, am prevăzut de acum un an și jumătate, când am creat acest fond prin Ordonanța 60, când am implementat acest fond în România, o direcție de investiții care se numește Captarea și utilizarea carbonului. Și aici nu ne referim doar la captarea din capacitățile de producție care vor folosi în continuare combustibili fosili solizi sau gazoși, ne referim și la partea industrială și folosirea acestui carbon, în utilizarea cu metanolul și obținerea unor produse în industria chimică. Sunt proiecte în derulare, chiar cunosc unul dintre aceste proiecte în Marea Britanie și chiar un transfer de know-how se dorește și de tehnologie în România în industria chimică pentru a putea capta carbonul și a-l utiliza în produse sustenabile, pentru mediu", a explicat Dan Drăgan.
Pe partea de stocare a carbonului, acesta a afirmat că a existat un proiect, Getica, despre ca a menționat că va trebui reluat, reanalizate posibilitățile și sursele pe care le avem la dispoziție pentru a realiza această captare.
"Deci sunt multe lucruri care se discută, inclusiv avem văzut un proiect și analizăm un proiect din Statele Unite pentru stocarea hidrogenului într-o salină. Există și această tehnologie în curs de dezvoltare și iarăși important, la toate sursele de stocare nu ne referim doar la baterii. Dorim ca în cadru schemei pe care o elaborăm și a ghidului să folosim toate tehnologiile de stocare care sunt disponibile și care pot aduce un aport la echilibrarea și funcționarea în siguranță a Sistemului Energetic Național", a declarat Dan Drăgan.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial