Platforma Europeana, pentru promovarea patrimoniului cultural, în consultare publică
Numărul 40, 24-30 oct. 2017 » Conectarea la era digitală
O consultare publică online, lansată de Comisia Europeană (CE), va aduna opiniile cetățenilor și organizațiilor interesate de cultura digitală cu privire la utilizarea platformei online Europeana, dedicată conservării patrimoniului cultural, ce înregistrează peste 700.000 de vizite lunar.
Platforma asigură accesul la peste 53 de milioane de lucrări, inclusiv imagini, texte, înregistrări video și audio, precum și material 3D din colecțiile a peste 3.700 de biblioteci, arhive, muzee, galerii sau colecții de materiale audiovizuale din întreaga Europă. Aceasta poate fi folosită de profesori, artiști, analiști de date din instituțiile culturale sau sectorul creativ, dar și de oricine care caută informații online despre cultură.
„Consultarea publică va ajuta la identificarea, printr-o evaluare independentă, a modului în care este folosită platforma și cum ar putea fi aceasta îmbunătățită, astfel încât să devină mai accesibilă pentru toată lumea. De exemplu, ea furnizează conținut ce poate fi reutilizat în sectoare precum educația, cercetarea sau cel creativ, lucru de care foarte mulți oameni nu sunt conștienți. Rezultatele consultării vor contribui la dezvoltarea pe mai departe a ceea ce oferă Europeana publicului larg, precum și la creșterea vizibilității și gradului de utilizare a patrimoniului cultural european disponibil online. Platfoma va fi asociată Anului european al patrimoniului cultural, sărbătorit în 2018”, se subliniază într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Consultarea este disponibilă online, inclusiv în limba română, și va fi deschisă până la 14 ianuarie 2018.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național