Plăți compensatorii de aproape 85 milioane de euro pentru beneficiarii care respectă angajamentele de silvo-mediu și climă
Telex » Știri 25 ianuarie, 9:35
Unitățile administrativ-teritoriale care au în proprietate publică sau privată terenuri forestiere, persoanele fizice și juridice, dar și asociațiile vor putea primi plăți compensatorii pentru acoperirea pierderilor de venit pentru angajamentele de silvo-mediu printr-o schemă de ajutor de stat care va fi implementată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), informează Agerpres. "Valoarea totală a ajutorului de stat acordat în cadrul schemei din alocarea financiară prevăzută în PS 2023 - 2027, angajat pe durata de aplicare a acesteia, este de 84.826.166 euro, echivalentul în lei, la cursul Băncii Centrale Europene de la 1 ianuarie a anului intrării în vigoare a ordinului ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de aprobare a prezentei scheme, respectiv 422.061.071,55 lei, din care contribuția FEADR 72.006.991 euro, respectiv 358.277.984,42 lei, iar contribuția națională 12.819.175 euro, respectiv 63.783.087,13 lei", se arată într-un proiect de Ordin al ministrului Agriculturii pentru aprobarea schemei de ajutor de stat "Silvo-mediu și climă".
Din suma totală, peste 8,976 milioane euro reprezintă valoarea finanțării acordate în cadrul schemei pentru angajamentele asumate de beneficiari în baza schemei de ajutor de stat "Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor", aferentă măsurii 15 - Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor, submăsura 15.1 - Plăți pentru angajamente de silvomediu, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (...), aferentă cererii de plată din anul 2025.
Ajutoarele pentru angajamentele de silvo-mediu și climă acordate prin schemă se acordă în cadrul Planului strategic PAC 2023-2027 al României, ca ajutoare cofinanțate din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), fiind identice cu intervenția de dezvoltare rurală DR-07 - Silvo-mediu și climă care stă la baza acestora.
Angajamentele voluntare asumate de beneficiari în cadrul schemei de ajutor de stat contribuie la atingerea obiectivelor specifice menționate în Regulamentul (UE) nr. 2115/2021, respectiv: atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, inclusiv prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și prin îmbunătățirea sechestrării carbonului, precum și prin promovarea energiei sustenabile; promovarea dezvoltării sustenabile și a gestionării eficiente a resurselor naturale, cum ar fi apa, solul și aerul; stoparea și inversarea pierderii biodiversității.
Prin aplicarea schemei se urmăresc reducerea numărului de intervenții silvotehnice în pădure și promovarea aplicării de tehnologii de exploatare a lemnului cu impact redus asupra solului.
Sprijinul constă în acordarea de plăți compensatorii care acoperă pierderile de venit și costurile suplimentare rezultate din depășirea cerințelor obligatorii prevăzute de legislația națională în domeniul silvic sau de dreptul intern relevant ca urmare a angajamentelor voluntare încheiate de beneficiarii schemei, aferente a două pachete, respectiv: Pachetul 1 - Asigurarea de zone de liniște și Pachetul 2 - Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri. Pachetul 2 poate fi aplicat doar în combinație cu Pachetul 1.
Intensitatea ajutorului public nerambursabil acordat în baza schemei este de 100% din totalul costurilor eligibile, dar nu mai mult de 200 euro pe ha și pe an.
Valorile plăților compensatorii acordate sunt următoarele: 38 euro pe an și pe hectar pentru suprafața angajată în cadrul Pachetului 1 și 137 euro pe an și pe hectar pentru suprafața anuală pentru care se solicită sprijin în cadrul Pachetului 2.
Pentru suprafața cuprinsă între 100 și 500 ha se va acorda 100% din valoarea plății compensatorii, iar pentru suprafețe mai mari de 500 ha se aplică degresivitatea sprijinului financiar, astfel că nivelul plăților va fi ajustat după cum urmează: pentru suprafața cuprinsă între 500,01 ha și 1.000 ha se va acorda 85% din valoarea plății/plăților compensatorii; pentru suprafața cuprinsă între 1.000,01 ha și 5.000 ha se va acorda 65% din valoarea plății/plăților compensatorii; pentru suprafața mai mare de 5.000 ha se va acorda 50% din valoarea plății/plăților compensatorii.
Potrivit proiectului, sprijinul se acordă anual pe o perioadă de 5 ani ca sumă fixă pe hectar de teren forestier, constând în costurile standard menționate și reprezintă o compensație pentru pierderile de venit, costurile suplimentare și costurile tranzacționale suportate de deținătorii de terenuri forestiere.
Schema este implementată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prin Direcția generală dezvoltare rurală - Autoritate de management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (DGDR-AM PNDR) în calitate de Autoritate de management pentru PS 2023-2027, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Schema se aplică până la data de 31 decembrie 2029.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice