Plus și minus
Numărul 21-22, 2-15 iun. 2021 » La început a fost cuvântul...
O prezentatoare TV a citit o știre care conținea următoarea frază: „Competitorii de pe piața IT au adăugat în plus procente bune la propriile afaceri”. Ascultând-o, cu siguranță, mulți telespectatori s-au întrebat: putea să „adauge” în „minus”? O asemenea întrebare se justifică și în alte cazuri „culese” din mass-media autohtonă. Așa, de exemplu, într-o dezbatere radiofonică, unul dintre participanți a afirmat: „Minusul de încasări reflectă, cu certitudine, o scădere corespunzătoare a veniturilor”. Ne întrebăm: care ar fi deosebirea dintre „minus” și „scădere”, precum și dintre „încasări” și „venituri”, în cazul dat?
Raporturile de cauzalitate se transformă, deseori, în pleonasme când se recurge la cuvintele din titlul însemnărilor de față. Mai ales când se fac referiri la rezultatele din economie se operează cu astfel de termeni. Încă un exemplu va reliefa necesitatea acordării unei atenții speciale celor două cuvinte.
Este vorba despre o frază dintr-o analiză apărută într-un săptămânal de specialitate: „Plusul de resurse alocate nu a contribuit la obținerea de rezultate mai bune, ci, dimpotrivă, a dus la diminuarea producției nete datorită faptului că a scăzut cantitatea de valoare adăugată”. În afară de inadecvarea recursului la prepoziția „datorită” care se utilizează, de regulă, la cauze cu efecte pozitive, se cere subliniat că este greșit ca un rezultat („diminuarea producției nete”) să fie explicat, cauzal, tot prin același rezultat („minusul de valoare adăugată”). Se poate, deci, considera că nu tot ceea ce este în „plus” determină automat un „minus” de erori lingvistice și logice. Așa că, este de preferat un „minus” de greșeli pentru a obține un „plus” de rigoare, mai ales în sfera comunicării publice. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane