Plus și minus
Numărul 44, 13-19 nov. 2018 » La început a fost cuvântul...
Într-o emisiune televizată, unul dintre participanți a afirmat, între altele, că „actul adițional adăugat contractului are…”. Evident, avem de-a face, aici, cu un pleonasm. Adjectivul „adițional” indică tocmai existența a ceva „adăugat”. Când se utilizează cuvinte înrudite cu termenul „aditiv”, totdeauna este implicată adunarea, adică operația de punere laolaltă a mai multor elemente. De aceea, prin contrapunere, este eronată și fraza auzită la un post de radio, frază potrivit căreia „din produsul de bază s-au scăzut aditivii”. Or, „aditivii” completau „produsul de bază”, nu erau „parte” a acestuia.
Tot în categoria formulelor referitoare la plusuri și minusuri se poate include o frază dintr-un comentariu din zona presei print, comentariu care afirma că „peste structura de bază se suprapune…”. Dacă se „suprapune” ceva, neîndoios, atunci se află… „peste”. Deci, încă un caz de pleonasm.
Să mai recurgem la un exemplu. Într-o revistă săptămânală cu profil economic se putea citi: „Alternativa conține un număr foarte mare de variante…”. Când este vorba despre o singură „alternativă”, atunci nu sunt vizate decât două variante. În plus, noțiunea de „variantă” include și „alternativa”. De aceea – în cazul dat – era recomandabil să se utilizeze un alt termen, eventual, „soluție” sau „rezolvare”. Prin urmare, recursul la termeni improprii nu „adaugă”, în scris și verbal, strict necesara claritate, ci – vorba lui Caragiale – viceversa. Cam așa stau lucrurile cu plusul și minusul în materie de comunicare. (T.B.)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile