PMB amplasează noi senzori de monitorizare a calității aerului din Capitală
Numărul 13, 6-12 apr. 2022 » Roza vânturilor
Primăria Municipiului București (PMB), în parteneriat cu Fundația Vital Strategies, va implementa și opera, începând din această vară, un nou sistem de senzori care monitorizează calitatea aerului, complementar celui deținut de Guvern, prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a anunțat Municipalitatea, într-un comunicat. „Consiliul General al Municipiului București a aprobat amplasarea unei noi rețele cu 40 de senzori pentru măsurarea calității aerului în Capitală. E vorba de un proiect susținut de Bloomberg Philantropies în parteneriat cu OMS și el a devenit posibil pentru că Bucureștiul a aderat anul trecut la Rețeaua Orașe Sănătoase”, a declarant primarul general, Nicușor Dan.
Cei 40 de senzori de aer vor fi calibrați pentru a detecta concentrațiile de pulberi în suspensie PM 2.5, PM 10 și oxizi de azot NOx și vor fi oferiți Municipiului București cu titlu gratuit de către Vital Strategies. Vital Strategies va achiziționa senzorii și va suporta contravaloarea serviciilor de mentenanță timp de doi ani, urmând ca, ulterior, responsabilitatea acoperirii acestor costuri să fie preluată de Municipalitate.
„Monitorizarea datelor va fi permanentă, iar informațiile obținute vor fi publice și vor servi la: investigarea surselor de poluare și aplicarea sancțiunilor care se impun (dacă este cazul); aplicarea măsurilor locale de reducere a poluării (restricții de trafic, extinderea spațiilor verzi, o mai bună igienizare a străzilor) și investigarea legăturilor între poluarea aerului și problemele de sănătate”, precizează PMB.
Aprobarea de către CGMB a protocolului de colaborare dintre Municipiul București și Organizația Vital Strategies reprezintă primul pas în implementarea proiectului, urmând ca, ulterior, să fie parcurse următoarele etape: ▪ consultarea unui expert în calitatea aerului cu privire la tipul de senzori necesari, locațiile adecvate pentru instalarea senzorilor, monitorizarea datelor și interpretare etc.; ▪ achiziționarea și instalarea senzorilor, iar apoi monitorizarea datelor; ▪ transferul sistemului de senzori către Municipalitate.
În prezent, Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului este deținută de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial