Ponderea energiei provenite din surse regenerabile, folosită în transport, a crescut la 8% în UE
Numărul 3, 28 ian. - 3 feb. 2020 » Lumea în care trăim
Ponderea energiei folosite pentru transport și provenite din surse regenerabile a ajuns la 8%, în 2018, în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, în creștere față de 7,1% în 2017, 3,9% în 2008 și 1,4% în 2004, primul an pentru care există date disponibile, arată Eurostat, citat de Mediafax. În comparație cu 2017, ponderea energiei din surse regenerabile (precum surse hidro, turbine eoliene, panouri fotovoltaice sau biocombustibili lichizi etc.) folosite pentru transport a crescut în 21 din cele 28 de state membre ale UE în anul 2018. Totodată, în două state acest indicator a rămas stabil, iar în cinci țări a scăzut.
Suedia conduce detașat clasamentul, cu o cotă de 29,7% a energiei provenite din surse regenerabile folosite drept combustibil pentru transport. Suedia este urmată de Finlanda, cu 14,1%, Austria, cu 9,8%, și Olanda, 9,6%. România se clasează pe locul 20, cu 6,3%, iar ținta UE pentru anul 2020 este 10%.
La polul opus, cea mai scăzută proporție a energiei provenite din surse regenerabile folosite drept combustibil pentru transport este consemnată în Cipru (2,7%). Cote sub 4% au mai fost înregistrate în Croația, Grecia și Estonia.
Totodată, un alt raport al Eurostat notează că între 1995 și 2017, gazele cu efect de seră provenite din deșeuri au scăzut cu aproximativ 42% în Uniunea Europeană, în intervalul menționat. Eurostat subliniază că gestionarea deșeurilor contribuie la cantitatea de gaze cu efect de seră emise în atmosferă.
De exemplu, dacă deșeurile sunt depozitate în gropi de gunoi, descompunerea materialului organic din deșeuri produce gaze cu efect de seră, în timp ce reducerea emisiilor cu 42% din perioada analizată este pusă pe seama unei reduceri a cantității de deșeuri depozitate și a unei intensificări a procesului de reciclare.
Totuși, gazele cu efect de seră provenite din deșeuri reprezintă doar 3% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din 2017, în timp ce arderea combustibililor fosili are o pondere de 77%. Pe locul al treilea și al patrulea ca factori ce produc gaze cu efect de seră sunt agricultura (10%) și procesele industriale (8%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial