Populația Terrei va crește cu 2 miliarde de persoane, la 9,7 miliarde, până în 2050
Numărul 22, 18-24 iunie 2019 » Roza vânturilor
Populația Terrei va crește cu 2 miliarde de persoane, la 9,7 miliarde, până în 2050, potrivit celui mai recent raport al ONU, care indică dublarea numărului de locuitori din Africa subsahariană, relatează Le Figaro, citat de Mediafax. Potrivit aceluiași raport, „Perspectivele populației lumii”, Terra ar putea găzdui aproximativ 11 miliarde de oameni până în anul 2100.
Același document indică o îmbătrânire a populației mondiale, aceasta fiind o consecință a creșterii speranței de viață și a unei scăderi a ratei fertilității.
De asemenea, a crescut numărul țărilor care se confruntă cu o scădere a populației. Din 2010, 27 de țări și teritorii au înregistrat o scădere a populației de cel puțin 1%, o consecință a diminuării ratei fertilității.
Potrivit ONU, populația Chinei se va diminua cu 31,4 milioane de oameni, respectiv cu 2,2%, în perioada 2019 – 2050.
Pe de altă parte, în ultimii zece ani, a fost înregistrat un aflux de migranți semnificativ în Belarus, Estonia, Germania, Ungaria, Italia, Japonia, Rusia și Ucraina. Acest fapt a compensat scăderea populației provocată de o mortalitate crescută și o natalitate redusă.
Până în 2050, mai mult de jumătate din creșterea populației mondiale previzionată va fi concentrată în nouă țări: India, Nigeria, Pakistan, Republica Democrată Congo, Etiopia, Tanzania, Indonezia, Egipt și SUA.
Rata fertilității globale, care a scăzut de la 3,2 nașteri per femeie, în 1990, la 2,5 în 2019, se va diminua și mai mult, la 2,2, în 2050. Această rată se apropie de minima de 2,1 nașteri per femeie necesară pentru a asigura înlocuirea generațiilor și a evita declinul populației pe termen lung, în absența migrației, potrivit ONU.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice