Porți Deschise la MNAR
Numărul 37, 18-24 sep. 2024 » Roza vânturilor
Cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, Muzeul Național de Artă al României inaugurează programul „Porți Deschise la MNAR”, care va permite periodic accesul publicului în atelierele de restaurare și depozitele de patrimoniu, a anunțat instituția, într-un comunicat.
Pentru început, sâmbătă, 21 septembrie 2024, de la orele 11.00 și 12.30, MNAR îi invită pe cei interesați să descopere aspecte ale muncii de restaurator, uneltele și procedeele specifice Laboratorului de restaurare pictură de șevalet, prin intermediul a două vizite ghidate conduse de Ioan Sfrijan, șeful Secției Restaurare din cadrul MNAR și Crenguța Corduban, expert restaurator pictură.
Durata unei vizite ghidate este de aproximativ o oră. Punctul de întâlnire este parterul Galeriei de Artă Europeană (Calea Victoriei 49-53). Accesul se face pe baza biletului de intrare în Galeria de Artă Europeană. Grupul se formează la fața locului, în limita a 20 de persoane.
Laboratorul de restaurare pictură de șevalet a fost înființat în cadrul muzeului în 1952, iar prima lucrare restaurată a fost „Bretonă” de Nicolae Grigorescu, expusă astăzi în Galeria de Artă Românească Modernă. În prezent în cadrul laboratorului activează șapte restauratori experți, care efectuează activități de restaurare asupra picturilor în ulei, pe suport de pânză, provenite din patrimoniul de artă românească și europeană aflat în administrarea muzeului.
*
Zilele Europene ale Patrimoniului reprezintă un eveniment organizat la nivel european, care își propune să aducă în atenția publicului larg patrimoniul cultural mai puțin cunoscut sau greu accesibil.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național