Posibil și probabil
Numărul 43, 2-8 nov. 2022 » La început a fost cuvântul...
Tema viitorului din perspectiva evoluției economiei noastre naționale se află, într-o tot mai mare măsură, în atenția presei tipărite și audiovizuale. Acest demers publicistic ar avea un efect pozitiv mult mai mare dacă în toate cazurile s-ar asigura și necesara acuratețe lingvistică și logică. Bunăoară, într-o revistă cu profil economic s-a afirmat că „șansa ca posibilitatea să se transforme în fapt palpabil în realitatea nemijlocită depinde de sorții de reușită”. În fața acestei fraze suntem îndreptățiți să întrebăm: care ar fi deosebirea dintre un „fapt palpabil” și „realitatea nemijlocită”, precum și dintre „șansă” și „sorți”?
Pleonasme și tautologii s-au găsit și într-o dezbatere televizată în cursul căreia s-a afirmat, între altele: „Dacă nu este posibil să se evite insolvența, atunci apare posibilitatea ca revenirea la rezultate profitabile să dispară”. Culmea ar fi fost să se „evite insolvența” în condițiile în care nu s-a „revenit” la o „activitate profitabilă”.
Să mai reținem un exemplu: la un post de radio, prezentatorul buletinului de știri a remarcat că „autorii planului de afaceri au observat că nu era plauzibilă posibilitatea de a crește eficiența activității respectivei firme când este imposibil de atins un asemenea obiectiv”. La rândul nostru, „observăm” că noțiunea de „plauzibil” are exact același sens cu cea de „posibil” și că o „eficiență” în creștere devine iluzorie când avem de-a face cu un „obiectiv imposibil de atins”. Oricum, nu este „profitabil”, în nicio împrejurare, să ratezi „șansa” de a te exprima corect, mai ales în spațiul public. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național