Potrivit unei propuneri legislative adoptate de Parlament, operatorii economici nu vor mai fi obligați să emită bon fiscal la plata cu cardul
Numărul 50-51, 18 dec. 2024 - 14 ian. 2025 » Direct de la sursă
O propunere legislativă adoptată recent de Parlament și transmisă Președintelui României pentru promulgare prevede că, pentru încasările realizate prin utilizarea cardurilor de credit/debit, operatorii economici care încasează, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum și a prestărilor de servicii efectuate direct către populație nu au obligația să imprime/să înmâneze bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale clienților. La solicitarea clienților, operatorii economici pot imprima și înmâna acestora bonul fiscal. Lipsa bonului fiscal tipărit nu afectează drepturile consumatorilor prevăzute de Ordonanța nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, extrasul de cont bancar ținând locul bonului fiscal drept mijloc de probă a achiziției.
Astfel, soluțiile legislative preconizate au în vedere eliminarea obligației utilizatorilor aparatelor de marcat electronice fiscale de a elibera, din oficiu, bon fiscal pentru încasările realizate prin utilizarea cardurilor de credit/debit, în principal în scopul optimizării operațiunilor și a reducerii costurilor aferente, consecutiv a stimulării inovației și dezvoltării tehnologice.
O altă reglementare inclusă în noul act normativ prevede că, în cazul echipamentelor nesupravegheate de tipul automatelor comerciale ce funcționează exclusiv pe bază de plăți cu cardul, aparatul de marcat electronic fiscal nu este obligatoriu.
Propunerea legislativă adoptată de Parlament aduce modificări și la articolul 319 (referitor la facturare) alineatul (10), lit.a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Astfel, amendamentul adoptat de Parlament prevede că persoana impozabilă este scutită de obligația emiterii facturii pentru o serie de operațiuni, cu excepția cazului în care beneficiarul solicită factura, între acestea regăsindu-se „a) livrările de bunuri prin magazinele de comerț cu amănuntul și prestările de servicii către populație, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, precum și livrările de bunuri și prestările de servicii către populație efectuate prin echipamente nesupravegheate de tipul automatelor comerciale ce funcționează exclusiv pe bază de plăți cu cardul, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane