Potrivit unui proiect de OUG, fermierii ar putea primi despăgubiri de 1.500 de lei/ha pentru culturile afectate de secetă
Telex » Știri 12 octombrie 2022
Fermierii ar putea primi despăgubiri de cel mult 1.500 de lei pe hectar pentru culturile înființate în toamna anului 2021, afectate în procent de 100% de seceta pedologică, potrivit unui proiect de OUG publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), informează Agerpres. „Prin prezenta ordonanță de urgență se recunoaște manifestarea fenomenului de secetă pedologică în agricultură în anul 2022 și se instituie o schemă de ajutor de stat, având ca obiectiv acordarea de compensații sub forma de grant financiar producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de seceta pedologică”, se arată în document.
Astfel, se acordă ajutor de stat beneficiarilor care au înființat în toamna anului 2021 culturi de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță, iar acestea au fost afectate de seceta pedologică în grade de afectare cuprinse între 30% și 100% conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor.
„Grantul financiar unitar este în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile menționate. Dacă gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile menționate la art. 5, este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător și se obține prin înmulțirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul-verbal”, potrivit proiectului.
Sumele reprezentând grant financiar care se pot acorda unui beneficiar se determină prin înmulțirea cuantumului maxim al grantului financiar unitar menționat cu gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor cu suprafața calamitată prevăzută în procesul-verbal, pentru oricare dintre culturile menționate, iar rezultatul obținut se împarte la 100, se menționează în document.
„Beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de seceta pedologică în grade de afectare cuprinse între 30% și 100% conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi, respectiv: producătorii agricoli persoane fizice; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare; producătorii agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare”, precizează proiectul de act normativ.
Beneficiarii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate depun/transmit la Direcțiile Agricole Județene o cerere de solicitare a grantului financiar care cuprinde și declarația pe proprie răspundere că nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), la data depunerii solicitării pentru ajutor.
Cererile și documentele prevăzute se depun/transmit în termen de 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
Schema nu se cumulează cu alte ajutoare de stat sau ajutoare de minimis cu aceleași costuri eligibile identificabile.
Compensațiile acordate ca ajutor de stat sub formă de grant financiar unitar pe hectar, pentru fiecare cultură afectată, reprezintă maximum 40% din cheltuielile eligibile, respectiv maximum 40% din cheltuielile tehnologice prevăzute în Tehnologiile cadru la culturi recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (ICEADR) și corespund cerințelor din Orientările UE.
Potrivit proiectului MADR, schema trebuie notificată la Comisia Europeană în baza articolului 108 (3) din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene, fiind considerată ajutor de stat.
Schema se aplică pe întreg teritoriul României până la data de 31 decembrie 2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial