Card Cadou Edenred - ofera un cadou personalizat la ocazii speciale
Potrivit unui proiect elaborat de MF, poștașii vor putea încasa datoriile la stat ale contribuabililor care beneficiază de amnistia fiscală

Potrivit unui proiect elaborat de MF, poștașii vor putea încasa datoriile la stat ale contribuabililor care beneficiază de amnistia fiscală

Numărul 38, 25 sep. - 1 oct. 2024  »  Direct de la sursă

Poștașii vor putea încasa datoriile la stat ale contribuabililor care beneficiază de facilitățile ordonanței privind amnistia fiscală, potrivit unui proiect de OUG publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF), citat de Agerpres. Astfel, Companiei Naționale „Poșta Română” SA i se încredințează, pe bază de convenție încheiată cu Agenția Națională de Administrare Fiscală, serviciile de tipărire, împlicuire și comunicare cu confirmare de primire către contribuabili a documentelor necesare accesării facilităților fiscale prevăzute în ordonanța privind amnistia fiscală (OUG nr. 107/2024).

Este vorba de scrisoarea de informare privind beneficiile și condițiile de accesare a facilităților fiscale, inclusiv cuantumul total al obligațiilor bugetare restante la data de 31 august 2024, din care, defalcat, valoarea acestora ce trebuie plătită și, respectiv, valoarea care poate face obiectul anulării; modelul „Notificării privind intenția de a beneficia de anulare a unor obligații bugetare”; modelul „Cererii privind anularea unor obligații bugetare”; de preluarea plicului care conține „Notificarea privind intenția de a beneficia de anulare a unor obligații bugetare” și trimiterea acestuia către organul fiscal central competent în administrarea obligațiilor fiscale datorate de contribuabilul de la care a fost preluat pentru încadrarea în prevederile OUG nr. 107/2024.

De asemenea, Poșta Română va putea încasa prin mijloacele legale de plată, la domiciliul fiscal al contribuabilului sau la oficiul poștal, sumele aferente obligațiilor bugetare ce trebuie achitate în vederea accesării facilităților fiscale prevăzute de OUG nr. 107/2024, în cazul contribuabililor care optează pentru plata acestor obligații în numerar sau prin intermediul cardurilor bancare.

Din analiza efectuată la nivelul Ministerului Finanțelor s-a constatat că serviciile de tipărire și implicuire a documentelor necesare informării contribuabililor cu privire la accesarea facilităților fiscale nu pot fi realizate într-un timp suficient astfel încât prin aplicarea prevederilor OUG nr. 107/2024 să se asigure maximizarea efectelor așteptate din perspectiva încasării veniturilor bugetare. Potrivit Notei de fundamentare, MF consideră că o atenție deosebită trebuie acordată categoriei de persoane fizice, care prin natura obiectului de activitate nu utilizează mijloace electronice de comunicare la distanță și nici nu a avut obligația de a se înregistra în Spațiul Privat Virtual.

„Astfel, având în vedere termenul scurt de depunere a cererilor pentru a beneficia de facilitățile fiscale prevăzute de OUG nr. 107/2024, respectiv data de 25.11.2024, se impune comunicarea personalizată, prin mijloace poștale, cu potențialii beneficiari persoane fizice pentru a le fi aduse la cunoștință într-un mod facil și simplificat prevederile ordonanței”, se menționează în document.

În categoria potențialilor beneficiari se regăsesc și persoane fizice pentru care utilizarea internetului nu este o obișnuință sau se află în arii unde nu exista conexiune la internet (zone rurale), astfel că se impune comunicarea prin intermediul mesageriei poștale pentru a avea certitudinea transmiterii și recepționării informațiilor.

De asemenea, în categoria persoanelor fizice ce pot beneficia de facilitățile fiscale pot fi și persoane fizice cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri din activități independente/activități agricole, în mod individual și/sau într-o formă de asociere pentru care deplasarea la sediile organelor fiscale se efectuează cu dificultate.

Potrivit proiectului, Ministerul Finanțelor asigură Agenției Naționale de Administrare Fiscală fondurile necesare, în limita creditelor bugetare și a creditelor de angajament aprobate cu această destinație, pentru efectuarea cheltuielilor cu prestarea de către Poșta Română a serviciilor menționate.

Astfel, pentru prestarea serviciului de tipărire, implicuire și comunicare cu confirmare de primire către contribuabili a documentelor necesare accesării facilităților fiscale, tariful este de 10,90 lei, cu TVA, pe plic; pentru prestarea serviciilor menționate anterior dar și de preluare a plicului care conține notificarea, tariful este de 15,56 lei, cu TVA, pe plicul comunicat unui contribuabil; comisionul perceput pentru încasarea obligațiilor bugetare de încasare prin mijloacele legale de plată, la domiciliul fiscal al contribuabilului sau la oficiul poștal, a sumelor aferente obligațiilor bugetare ce trebuie achitate este de 4 lei, fără TVA, pentru fiecare operațiune de încasare prin salariații poștali de la contribuabilii care au primit plicul care conține documentele prevăzute.

Prin OUG nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionarii creanțelor bugetare și a deficitului în anul 2024 s-au reglementat cinci tipuri de facilități fiscale care vizează toți contribuabilii care au datorii restante la 31 august 2024, respectiv persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii liberale, unități administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituții publice.

OUG nr. 107/2024 prevede, printre altele, anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cazul contribuabililor care datorează atât obligații bugetare accesorii, cât și obligații bugetare principale. În acest caz, pentru a beneficia de măsura anulării accesoriilor, contribuabilii trebuie să plătească obligațiile bugetare principale restante la 31 august 2024 inclusiv, să achite obligațiile curente (cele născute după 1 septembrie 2024), să depună toate declarațiile fiscale și să depună cererea de anulare a accesoriilor până la data 25 noiembrie 2024 inclusiv.

De asemenea, ordonanța prevede anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente diferențelor de obligații bugetare principale declarate suplimentar de debitori prin declarație rectificativă, cu scadență anterioară datei de 31 august 2024 inclusiv. În acest caz, contribuabilii care consideră că sunt erori în sumele declarate inițial pot depune declarație rectificativă prin care să declare obligațiile suplimentare și pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor declarate suplimentar dacă plătesc aceste obligații, precum și obligațiile curente (cele născute după 1 septembrie 2024), depun toate declarațiile fiscale și depun cererea de anulare a accesoriilor până la 25 noiembrie 2024 inclusiv. O altă măsură se referă la anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, dacă la această dată contribuabilul datorează doar accesorii, iar obligațiile bugetare principale au fost stinse. Astfel, pentru a beneficia de măsura anulării accesoriilor, contribuabilii trebuie să plătească obligațiile curente (cele născute după 1 septembrie 2024), să depună toate declarațiile fiscale și cererea de anulare a accesoriilor până la 25 noiembrie 2024. Totodată, în situația în care dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale principale au fost stinse după data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, respectiv după data de 6 septembrie 2024, acestea se anulează și sunt supuse restituirii.

De asemenea, vor fi anulate și dobânzile, penalitățile și toate accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a controlului fiscal, care este în curs de derulare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență. Contribuabilii care la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență au în derulare un control fiscal pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor stabilite suplimentar de organul de control dacă plătesc aceste obligații până la termenul de plată stabilit în decizia de impunere și dacă depun cererea de anulare a accesoriilor în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, indiferent dacă acest control a fost finalizat până la data de 25 noiembrie 2024 sau ulterior acestei date.

Cea de-a cincea măsură din ordonanță se referă la anularea unor obligații fiscale principale în cazul persoanelor fizice. Astfel, persoanele fizice care înregistrează obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, și achită jumătate până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024, vor beneficia de anularea unui procent de 50% din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv și de anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente.

Totodată, pentru persoanele fizice care înregistrează obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mare de 5.000 lei, achitate în procent de 75% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024, se acordă anularea unui procent de 25% din obligațiile bugetare principale restante și anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente acestora.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.