Povestea ultimului duel din istoria României, prezentată la Palatul Șuțu din București
Numărul 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016 » Roza vânturilor
Muzeul Municipiului București și Institutul Național de Medicină Legală „Dr. Mina Minovici” vă invită să vizitați expoziția Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?, găzduită de Palatul Suțu, al cărei vernisaj va avea loc marți, 30 august, începând cu ora 18.30.
Expoziția prezintă în premieră povestea duelului din anul 1898, desfășurat la București și soldat cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Conflictul dintre acesta și omul politic Nicolae Filipescu a escaladat, pornind de la o polemică în presă, până la o confruntare aprinsă care a forțat și a depășit Codul Dueliștilor. Pe locul unde Lahovary a murit (actualmente Piața Națiunilor Unite) se află și astăzi un monument ridicat în anul 1903 de văduva sa, Zoe Suțu.
Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă? este o recuperare de povești și obiecte inedite, mărturii ale unei istorii obscure a societății. Printre acestea se numără costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, la începutul anului 1941, trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, precum și o serie de corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic.
Expoziția este deschisă la Palatul Suțu până 30 iulie 2017 și poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00 (ultima intrare la 17.30).
Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul Muzeului Municipiului București, muzeulbucurestiului.ro, și pe pagina de Facebook dedicată, facebook/MuzeulMunicipiuluiBucuresti.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane