Practica prin proiectul Viitor pentru studenți! te pune în pole-position pentru primul tău job
Numărul 46, 8-14 dec. 2021 » Cariere. Drumul spre performanță
Pentru 82% dintre tinerii din Generația Z, un criteriu esențial atunci când aplică pentru o poziție este să le placă ceea ce fac, arată rezultatele studiului Insights PulseZ. Potrivit cercetării de specialitate, realizată de IZI Data în acest an, alte criterii avute în vedere de tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani atunci când își aleg un job sunt echipa și atmosfera de lucru (63%) și pachetul salarial și flexibilitatea programului (60%).
Capacitatea de a gestiona eficient timpul și productivitatea (60%), educația financiară/investiții (60%, în creștere cu 9% față de anul precedent – 2020) sau dezvoltarea abilităților sociale de tip comunicare, empatie și leadership (54%) sunt alte abilități pe care cei din Generația Z le consideră esențiale pentru dezvoltarea personală și profesională, potrivit studiului citat. Competențele tehnologice, precum și abilitatea de a lucra în echipă sunt considerate, de asemenea, caracteristici definitorii pentru un viitor profesionist, în opinia celor 1.200 de tineri români intervievați.
Pentru o viitoare carieră de succes, orice student trebuie să își dezvolte abilitățile și competențele dobândite în timpului studiului. Practica efectuală în timpul facultății sau al masteratului devine esențială în acest proces de tranziție de la educație la viața profesională activă. Cum altfel poți afla dacă domeniul tău de studiu îți poate oferi resursele pentru a-ți împlini aspirațiile profesionale? Practica desfășurată într-o firmă care își derulează activitatea în ceea ce studiezi este o experiență unică, prin care poți dezvolta abilitățile de comunicare, înveți să gestionezi eficient timpul (termenele-limită sunt la ordinea zilei și într-o firmă, nu doar atunci când trebuie să predai proiecte/lucrări la facultate), cum se cuantifică indicatorii de productivitate într-o organizație și, nu în ultimul rând, înveți să te adaptezi muncii în echipă și stilului de lucru al potențialilor colegi – un prim contact cu ceea ce numim cultura organizațională. Ai astfel oportunitatea de a afla ce îți place să faci și să alegi calea potrivită în devenirea ta profesională.
Proiectul Viitor pentru studenți! îți oferă posibilitatea de a efectua practica din timpul facultății sau al masterului în domenii foarte solicitate pe piața muncii, precum cel financiar-contabil, management, marketing și nu numai. Capacitatea mai mare de concentrare, stabilirea clară a obiectivelor și angajamentul, acestea sunt doar câteva dintre abilitățile care îți vor fi utile pe termen lung și pe care le poți dezvolta prin practică. Stagiile de practică nu sunt doar o modalitate eficientă de a urmări progresul într-un anumit domeniu înainte de o etapă crucială, cum ar fi un examen, ci acționează ca puncte de control utile pentru a semnala în timp util punctele slabe, astfel încât acestea să poată fi abordate înainte de a fi prea târziu. Altfel spus, îți dai seama ce trebuie să aprofundezi în materia de studiu, pentru a putea performa. Chiar dacă ai un talent înnăscut sau o anumită abilitate, pentru a ajunge la „măiestrie” este nevoie de studiu, practică și să ieși din zona de confort. Potrivit specialiștilor, este nevoie de „doar” 10.000 de ore de practică pentru a deveni expert într-un anumit domeniu – nu există scurtături pentru o carieră de succes.
Practica desfășurată în cadrul proiectului Viitor pentru studenți! nu însumează 10.000 de ore, dar reprezintă un bun început pentru orice student care își dorește să-și structureze cunoștințele acumulate în timpul studiului, să acumuleze noi competențe și să facă următorul pas în dezvoltarea profesională – obținerea primului job. Mai mult, ai posibilitatea de a-ți desfășura practica în cadrul unor firme autorizate să desfășoare servicii în domeniul financiar-contabil, un domeniu dinamic, competitiv, care numai în luna noiembrie a acestui an a înregistrat 55.000 de aplicări din partea tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, potrivit unei analize BestJobs.
În plus, vei beneficia de orientare și consiliere în carieră și ai posibilitatea de a te angaja la firma unde îți vei desfășura practica. Scrie-ne la adresa viitorpentrustudenti@ceccar.ro sau vizitează site-ul nostru – www.viitor-pentru-studenti.ceccar.ro – pentru mai multe informații.
Despre proiect:
Proiectul Viitor pentru studenți! asigură stagii de practică pentru studenți înscriși la programe de studii precum Contabilitate și informatică de gestiune, Inginerie și Management în Industria Turismului și/sau Inginerie și Management în Alimentație publică și Agroturism; Management și/sau Marketing; și/sau alte specializări, cu domiciliul în regiunile mai slab dezvoltate Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest și Centru.
Obiectivul general al proiectului vizează facilitarea tranziției de la educație la piața forței de muncă pentru cel puțin 325 de studenți înmatriculați în sistemul de învățământ superior (ISCED 5-7), prin instituirea unui sistem funcțional de stagii de practică și programe de învățare la locul de muncă realizate preponderent la potențiali angajatori care își desfășoară activitatea în sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și/sau domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI.
În proiect sunt incluse, totodată, programe de întreprinderi simulate și programe de consiliere și orientare în carieră personalizate pentru participanții la proiect, precum și premii pentru studenții care obțin cele mai bune rezultate.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane