Practica, un pas uriaș pentru viitoarea ta carieră. Înscrie-te în proiectul Acces la carieră de succes!
Numărul 27-28, 28 iul. - 10 aug. 2021 » Cariere. Drumul spre performanță
Știi despre oportunitățile pe care ți le oferă proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I? Dacă nu ai aflat încă, îți spunem noi.
Proiectul ACCES - facilitarea accesului către profesiile contabile prin crearea unui sistem funcțional de stagii de practică - Pilonul I, POCU/626/6/13/133224, are scopul de a sprijini studenții în tranziția de la educație la piața muncii.
Probabil te întrebi: cum? Prin oportunitatea de a face practică la firme autorizate să desfășoare servicii de contabilitate, membre ale Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR). Dacă urmezi un program de studii universitare de licență sau master în științe economice, te poți înscrie în proiectul nostru. Stagiile de practică îți oferă un prim contact cu domeniul financiar-contabil, un domeniu competitiv, care îți va testa în fiecare zi abilitățile și în care vei avea ocazia să înveți mereu ceva nou.
Poate de multe ori ai auzit că domeniul contabil este plictisitor dar, în realitate, îți oferă opțiuni de carieră interesante. Profesioniștii contabili oferă, în calitate de consilieri ai managementului afacerii, servicii organizațiilor, clienților individuali. Indiferent ce poziții ocupă în cadrul companiei – sigur ai auzit de chief financial officers (CFO), accounting managers, financial and business analysts – sau sunt dacă sunt antreprenori, profesioniștii contabili au un rol important în dezvoltarea businessului, își folosesc abilitățile și cunoștințele pentru a ajuta managementul în luarea deciziilor strategice pentru dezvoltarea afacerii sau definesc ei înșiși calea de urmat pentru a obține succesul și a se menține în top într-un domeniu competitiv.
Dacă acestea par să se potrivească așteptărilor pe care le ai de la cariera ta, noi îți dăm șansa să îți începi o carieră de succes în domeniul contabil prin stagiile de practică despre care ți-am spus. Astăzi nu mai este suficient doar să acumulezi cunoștințe teoretice, ci trebuie să știi când și cum le poți aplica. Practica îți oferă exact acest lucru: șansa de a lucra într-o companie ce furnizează servicii contabile, pentru un portofoliu diversificat de clienți, unde vei învăța cât de importantă este atenția la detalii, ce să urmărești pentru dezvoltarea businessului și cum îți poți consilia clienții pentru a lua cele mai bune decizii pentru afacerea lor. Totodată, vei învăța și ce înseamnă să gestionezi propria afacere și ce strategie să aplici în funcție de rezultatele urmărite.
Mai mult, vei afla ce înseamnă să fii un specialist în domeniu, și anume un profesionist contabil: expert contabil sau contabil autorizat. Pentru a obține o astfel de calificare profesională, recunoscută național și internațional, sunt câțiva pași pe care trebuie să-i urmezi.
Accesul la profesia contabilă. Cum poți deveni un profesionist contabil?
După obținerea diplomei de licență în științe economice, te poți înscrie la stagiul CECCAR, în urma promovării examenului de acces, pentru a obține calificarea de expert contabil sau de contabil autorizat. Stagiul de pregătire profesională durează 3 ani, timp în care te vei familiariza cu noțiuni avansate din domenii precum contabilitate, fiscalitate, drept, audit, evaluarea economică și financiară a întreprinderilor și vei avea ocazia să le și aplici pe măsură ce înveți. Vei deveni expert contabil sau contabil autorizat în urma promovării examenului de aptitudini, susținut la finalizarea stagiului.
Mai mult decât atât, poți obține o calificare profesională în paralel cu cea universitară. Pentru a face acest lucru trebuie să susții examenul de acces la stagiu te poți înscrie la stagiul CECCAR chiar din timpul facultății, pentru a deveni contabil autorizat, iar ulterior obținerii diplomei de licență, vei susține un examen de diferență pentru a obține calificarea de expert contabil.
Traseul spre obținerea calificării profesionale devine mai simplu în cazul absolvenților programelor de masterat pentru care există acorduri de colaborare încheiate cu CECCAR. Aceștia au posibilitatea înscrierii directe la stagiul de pregătire profesională, în baza echivalării disciplinelor din planul de învățământ al programului de masterat cu disciplinele examenului de admitere la stagiu.
Totodată, cei care dețin titlul de doctor în domeniile finanțe/contabilitate au posibilitatea obținerii calificării de expert contabil, prin susținerea și promovarea interviului de recunoaștere a calificărilor profesionale.
Calificările de expert contabil și de contabil autorizat îți oferă oportunitatea de a activa ca liber-profesionist, sau chiar ca antreprenor – prin înființarea de societăți de expertiză contabilă sau de contabilitate.
Dacă îți dorești să fii independent, să ai un program flexibil, să îți organizezi activitatea după bunul plac, te sfătuim să te gândești serios la opțiunea de a deveni un profesionist contabil. Dă start carierei tale! Înscrie-te în proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul 1! Scrie-ne pe acces-p1@ceccar.ro, iar pentru detalii intră pe www.acces-p1.ceccar.ro.
Despre proiect:
Proiectul ACCES - facilitarea accesului către profesiile contabile prin crearea unui sistem funcțional de stagii de practică - Pilonul I, POCU/626/6/13/133224, este confinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Proiectul se derulează pe o perioadă de 24 de luni – începând cu 14 septembrie 2020, până la 13 septembrie 2022 –, având o valoare totală de 4,740,046.16 lei, finanțarea nerambursabilă din Fondul Social European fiind de 4.029.039,24 lei, iar 711.006,92 lei reprezentând finanțare nerambursabilă din bugetul național. Studenții înscriși în proiect vor beneficia, pe lângă stagiul de practică, de servicii de consiliere și orientare profesională. Proiectul Acces la carieră de succes include programe ce vizează dezvoltarea competențelor digitale și de utilizare a tehnologiei informației ca instrument de învățare și cunoaștere. Totodată, studenții pot beneficia de webinarii pe tema managementului timpului, întocmirea CV-ului și cum să se prezinte la interviurile de angajare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane