Prealabil și ulterior
Numărul 35, 7-13 sep. 2022 » La început a fost cuvântul...
Avem permanent prilejul să constatăm că luările de poziție utile din mass-media ar avea un efect mai mare dacă, în toate cazurile, s-ar manifesta suficientă rigoare în formularea și prezentarea ideilor. Astfel, într-un comentariu radiofonic se afirma: „Planurile elaborate în prealabil pot avea un fundament solid numai atunci când sunt temeinic motivate”. În fața unei asemenea fraze suntem îndreptățiți să ne întrebăm: „planurile” pot fi elaborate altfel decât în „prealabil” (că doar nu se întocmesc „ulterior” trecerii la aplicarea lor)? Și, apoi, care ar fi deosebirea între „fundamentare” și „motivare”?
Erori asemănătoare a conținut și un editorial din presa tipărită: „Cheia succesului în orice act managerial este ca procesul decizional să respecte ordinea temporală firească și corectitudinea secvențialităților”. Trebuie să remarcăm că nu există nicio deosebire între „ordinea temporală firească” și „secvențialitate”. După cum, fiecare „proces decizional” constituie exact un atribuit de neînlocuit al „managementului”.
Neatenția joacă, uneori, feste mai „consistente”, așa cum a „demonstrat-o” un participant la o dezbatere televizată: „Debutul la începutul sesiunii parlamentare a adus în prim-plan multe elemente inedite cu care nu ne-am mai confruntat până acum”. Culmea ar fi ca un „debut” să nu marcheze un „început” al diverselor tipuri de activități, iar „ineditul” să nu indice obligatoriu „un fapt fără precedent”. Prin urmare, este de dorit ca derapaje lingvistico-logice asemenea celor semnalate și în rubrica de față să rămână doar în zona… „precedentelor”. Ar fi, în cazul celor care le comit, într-adevăr, ceva… „inedit”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial