Precizări importante cu privire la examenul de acces – CECCAR. Publicații utile
Numărul 35, 17-23 sept. 2019 » Direct de la sursă
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), singurul organism abilitat pentru acordarea calificărilor profesionale de expert contabil și contabil autorizat în România, organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calificărilor de expert contabil sau de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008.
Astfel, CECCAR oferă posibilitatea tuturor persoanelor interesate care îndeplinesc condițiile necesare să susțină examenul ce permite accesul la stagiul de pregătire profesională. În urma stagiului de la 1 la 3 ani și a absolvirii examenului de aptitudini în condițiile impuse de reglementările în vigoare, se obțin certificările de expert contabil sau de contabil autorizat.
Reamintim că potrivit art. 2 din Regulamentul privind accesul la profesia de expert contabil și de contabil autorizat, programele de examen de admitere la stagiu pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat, precum și reglementările privind stagiul și examenul de aptitudini se elaborează de Corp, cu avizul Ministerului Finanțelor Publice, și se aprobă de Consiliul superior al Corpului, urmărindu-se armonizarea cu prevederile directivelor europene în domeniu.
Programele de pregătire în vederea susținerii examenului de acces sunt organizate și concepute de CECCAR pentru a răspunde nevoilor aspiranților la profesiile de expert contabil și contabil autorizat, pentru a facilita procesul de pregătire în vederea promovării examenului. Pregătirea candidaților în domeniile de competență se realizează deopotrivă pe baza Ghidului pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat, a cursurilor organizate de Corp și a altor publicații de specialitate emise de CECCAR, precum și a standardelor profesionale, editate de organismul profesional, toate incluse în bibliografia aferentă tematicii examenului.
Parcurgerea programelor de pregătire premergătoare examenului, precum și utilizarea ca suport de studiu a publicațiilor emise exclusiv de CECCAR sunt pași esențiali în asimilarea cunoștințelor necesare.
Corpul garantează pentru corectitudinea și relevanța educațională a informațiilor cuprinse în publicațiile de specialitate dedicate pregătirii susținerii examenului de acces, editate de Editura CECCAR, precum și pentru informațiile furnizate în cadrul programelor de pregătire pentru examenul de acces la profesie.
Menționăm, pe această cale, că CECCAR nu se asociază cu anunțurile altor entități care oferă informații cu privire la modalitățile de acces la profesia de expert contabil/contabil autorizat, la subiectele examenului și nici cu alte publicații care pretind că susțin pregătirea în vederea susținerii examenului de acces. Subiectele și rezolvările vehiculate de alte entități prin diverse canale de comunicare nu sunt avizate de CECCAR.
Toate publicațiile editate de CECCAR pentru pregătirea în vederea accesului la profesie sunt realizate în conformitate cu programa aferentă examenului – avizată de Ministerul Finanțelor Publice, acestea cuprinzând teoria, studiile de caz și exercițiile recomandate.
Pentru informații avizate cu privire la tematica examenului de acces la profesie și modalitățile de pregătire pentru susținerea acestuia, recomandăm tuturor persoanelor interesate să se adreseze exclusiv Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.
Examenul de acces la profesie are loc anul acesta în zilele de 5 și 6 octombrie. Informații despre accesul la stagiu sunt disponibile pe www.ceccar.ro, rubrica Examenul de acces la profesie/stagiu.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial