Precizări și sublinieri
Numărul 25-26, 29 iun. - 12 iul. 2022 » La început a fost cuvântul...
În comentariile de presă referitoare la teme economico-sociale actuale se fac deseori sublinieri menite să atragă atenția asupra a ceea ce prezintă importanță într-un ansamblu de cauze și efecte. Tocmai pentru că avem de-a face, pe fond, cu demersuri utile, ar fi de preferat ca și calitatea exprimării să fie pe măsura sublinierilor. Din păcate, întâlnim multe situații negative în sensul menționat, așa cum rezultă și din următoarea frază dintr-un editorial: „Accentul special pus pe soluții atestă atenția acordată factorilor primordiali ai creșterii economice”. Evident, noțiunea de „accent” indică ea însăși ceva „special”, după cum tocmai „factorii primordiali” au în substanța lor valoarea specifică a „accentului”.
Asemenea erori sunt frecvente și în alte zone mass-media. Bunăoară, un reporter de radio remarca: „Sublinierea din textul oficial scoate în relief ceea ce este relevant în respectiva acțiune antreprenorială”. Care ar fi – în acest caz – deosebirea dintre „subliniere”, „scoaterea în relief” și „relevanță”? Sunt, chiar fără „sublinieri”..., sinonime.
Completăm „tabloul” derapajelor în temă cu intervenția unui participant la o dezbatere televizată: „Ceea ce este demn de atenție și de subliniat constituie accentul pe care decidenții îl pun pe prioritățile care sunt cu adevărat importante”. În această frază s-au acumulat cel puțin trei formule pleonastice: „atenție”, „accent”, „priorități”. Exemplele „accentuează” necesitatea ca în comunicarea publică să se respecte necondiționat proprietatea termenilor. Și aceasta, pentru a „sublinia” cât de util este să se confere ideilor corecte și rigoarea gramaticalo-logică pe care o merită. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial