Prelungirea acordării unor drepturi în domeniile restricționate și reglementările privind desfășurarea online a programelor de formare profesională, publicate în Monitorul Oficial
Numărul 23-24, 16-29 iunie 2020 » Curier legislativ
OUG nr. 97/2020 pentru implementarea unor măsuri de simplificare administrativă în domeniul protecției sociale, precum și pentru acordarea unor drepturi și beneficii de asistență socială în domeniile de activitate în care se mențin restricții a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 504, Partea I, din 12 iunie 2020.
Actul normativ prevede, între altele, că Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, precum şi instituţiile din subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea acestuia au obligaţia să iniţieze comunicarea electronică în ceea ce priveşte cererile, declaraţiile şi documentele doveditoare pentru solicitarea beneficiilor şi drepturilor de asistenţă socială, a indemnizaţiilor pentru şomaj şi pentru acordarea măsurilor de stimulare a ocupării forţei de muncă. În cazuri excepţionale, determinate de identificarea unor inadvertenţe între informaţiile din documentele transmise şi cele din bazele de date ale altor instituţii sau de faptul că informaţiile din documentele transmise sunt incomplete, nu sunt lizibile sau pe baza acestora nu se poate determina îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, instituţiile vor putea solicita prezentarea la sediu a persoanelor solicitante.
De asemenea, OUG reglementează desfăşurarea în sistem online a programelor de formare profesională a adulţilor, cu notificarea comisiei de autorizare, după cum urmează: pregătirea teoretică a tuturor programelor de formare autorizate, pregătirea practică a programelor care nu implică activităţi practice care trebuie să se desfăşoare într-un spaţiu cu dotări specifice, conform standardului ocupaţional, şi susţinerea examenului de absolvire a programelor desfăşurate în sistem online. Totodată, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă, documentele pentru autorizare ca furnizor de formare profesională prevăzute de OG nr. 129/2000 se pot transmite şi în format electronic.
Totodată, actul normativ reglementează şi acordarea ajutorului de deces în cazul cazul persoanei decedate care se află în concediu pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv până la 7 ani în cazul copilului cu handicap, sau în cazul decesului copilului.
În baza aceluiaşi act normativ se prelungeşte acordarea drepturilor de care beneficiază persoanele aflate în concediu de creştere a copilului sau în concediu de acomodare în cazul adopţiei, dacă aceste persoane îşi desfăşoară activitatea într-un domeniu restricţionat, potrivit actelor emise de autorităţile competente. Această prelungire nu se va face în mod automat: părinţii aflaţi în situaţia respectivă vor trebui să depună o cerere, însoţită de o adeverinţă de la angajator, prin care să dovedească că nu pot reveni în activitate din cauza faptului că domeniul în care lucrează este în continuare restricţionat.
Pentru cei care nu au calitatea de angajat, ci desfăşoară activităţi independente, agricole sau exercită profesii liberale, adeverinţa de la angajator se înlocuieşte cu o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că domeniul în care îşi desfăşoară activitatea este încă restricţionat.
De asemenea, stimulentul de inserţie se acordă până la ridicarea restricţiilor chiar şi în cazul celor ai căror copii împlinesc 3 ani, respectiv 4 ani în situaţia copilului cu dizabilităţi, dacă părinţii nu pot reveni la muncă din cauza faptului că domeniul în care activează este restricţionat prin deciziile autorităţilor. Persoanele care vor reveni la muncă din prelungirea concediului de creştere a copilului nu vor mai fi obligate să notifice angajatorul privind revenirea la muncă înainte cu 60 de zile. Aceste persoane vor putea solicita stimulentul de inserţie la data la care revin la muncă la angajator.
Măsura prelungirii acordării drepturilor aferente persoanelor beneficiare de indemnizaţie pentru creşterea copilului sau de concediu de acomodare pentru adopţie şi care lucrează în domenii de activitate în care se menţin restricţii vizează toată perioada în care vor exista restricţii, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial