Premieră mondială realizată de racheta Ariane 5
Numărul 29-30, 11-24 aug. 2021 » Roza vânturilor
Racheta Ariane 5 a realizat, la finalul lunii iulie a.c., o premieră mondială prin lansarea de la Kourou (Guyana Franceză) a satelitului Eutelsat Quantum, primul satelit comercial „flexibil”, care va putea fi reprogramat pe orbită, transmite AFP, preluată de Agerpres. Ariane 5 a decolat la ora locală 18:00 (24:00 ora României), cu doi sateliți la bord, în numele operatorilor de satelit Embratel, cel mai mare din Brazilia și din America Latină, și Eutelsat, unul din liderii mondiali în domeniu. După aproximativ o jumătate de oră, cei doi sateliți au fost plasați pe orbită la un interval de aproximativ patru minute.
Eutelsat Quantum este primul satelit comercial „flexibil” din lume. Acesta va permite clienților Eutelsat să reconfigureze satelitul în timp real, în privința puterii, a spectrului și a frecvenței.
Celălalt satelit de telecomunicații lansat este Star One D2, care, cu cele șase tone ale sale, este cel mai mare comandat vreodată de Embratel.
Comandat în urmă cu cinci ani, Eutelsat Quantum este rezultatul unui parteneriat public-privat în care sunt implicați Agenția Spațială Europeană, operatorul Eutelsat și Airbus Defense and Space. Operatorul european are așteptări mari de la această nouă tehnologie, prezentată ca o premieră mondială.
Fiecare dintre cele opt fascicule ale Quantum va fi flexibil „în câteva minute”, atât în privința zonei de acoperire, a puterii, cât și a frecvenței, prin intermediul software-ului pus la dispoziția clientului, potrivit Eutelsat. Această flexibilitate de utilizare va face posibilă, de exemplu, asigurarea unei acoperiri mobile pentru avioane, nave sau servicii guvernamentale, de exemplu în caz de dezastre naturale sau anumite evenimente.
„Quantum este în fruntea soluțiilor software pentru nave spațiale comerciale, deoarece suntem primii care răspund cererii pieței de flexibilitate extremă pentru clienți”, a declarat Elodie Viau, directoare pentru telecomunicații și aplicații integrate în cadrul Agenției Spațiale Europene.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice