Premieră mondială: un camion fără şofer operează pe un drum public din Suedia
Numărul 18, 21-27 mai 2019 » Roza vânturilor
Un camion electric fără şofer se află în teste, începând deja să livreze mărfuri pe un drum public din Suedia, potrivit CNN, informează Mediafax. Astfel, un start-up suedez a început zilele trecute să opereze camionul electric pe un drum public aflat într-o zonă industrială din Suedia, urmând ca testele să se desfășoare până la sfârșitul anului 2020.
Permiterea unui camion în totalitate autonom să opereze pe un drum public constituie o premieră la nivel mondial. Camionul „T-Pod” este supravegheat de la distanță de un operator, care poate prelua controlul dacă este necesar. Alte companii au realizat astfel de teste pe drumurile publice, având însă un șofer în interiorul vehiculului.
Camionul de 26 de tone este echipat cu camere, radare și senzori 3D, care îi conferă un grad de conștientizare de 360 de grade a împrejurimilor sale. Construit de o firmă din Suedia, acesta utilizează o platformă autonomă de conducere realizată de NVIDIA (NVDA), iar sistemele sale sunt conectate printr-o rețea 5G. Camionul electric are o autonomie de 200 de kilometri şi poate atinge viteza de 85 de kilometri pe oră, în perioada de testare putând rula însă doar cu 5 kilometri pe oră.
Autonomia unui astfel de vehicul ar putea reduce costurile de transport cu aproape 60%.
Întreprinderile din întreaga lume sunt încântate de perspectiva unor camioane care nu necesită șoferi, având în vedere reducerea tot mai mare a numărului acestora, statisticile relevând că firmele de transport au nevoie de aproximativ 60.000 de șoferi suplimentari. În Europa, există 150.000 de posturi de șofer neocupate, potrivit Transport Intelligence.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial