Premierul a discutat cu reprezentanți ai băncilor de dezvoltare despre oportunități de colaborare
Telex » Știri 8 septembrie 2023
Premierul Marcel Ciolacu a discutat joi cu reprezentanți ai băncilor de dezvoltare despre oportunitatea de colaborare în vederea operaționalizării viitoarei Bănci de Investiții și Dezvoltare S.A., printr-un program de asistență tehnică pentru transfer de cunoștințe și dezvoltarea unor produse financiare comune. "Prim-ministrul Marcel Ciolacu a discutat cu reprezentanții băncilor de dezvoltare despre oportunitatea de colaborare în vederea operaționalizării viitoarei Bănci de Investiții și Dezvoltare S.A., printr-un program de asistență tehnică pentru transfer de cunoștințe și dezvoltarea unor produse financiare comune. Întrevederea a avut loc în marja Forumului de afaceri al Inițiativei Celor Trei Mări, desfășurat la București și organizat de Guvernul României. Au participat reprezentanți ai Japan Bank International Cooperation (JBIC), Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) și Export-Import Bank of the United States (US Exim)", informează Guvernul într-un comunicat citat de Agerpres.
Potrivit aceleiași surse, premierul a evidențiat, cu acest prilej, pașii concreți înregistrați în direcția înființării acestei bănci, prin aprobarea la nivelul Guvernului a cadrului legal necesar. România s-a angajat prin Planul Național de Redresare și Reziliență ca această bancă să fie deplin funcțională la 1 ianuarie 2025. "România are nevoie de o bancă națională de dezvoltare care să finanțeze sau să orienteze finanțări către acele proiecte de importanță strategică pentru țară, dar care nu pot găsi finanțare în sistemul bancar obișnuit. Totodată, o astfel de bancă națională de dezvoltare va fi liantul dintre fondurile instituțiilor financiare internaționale și proiectele românești", a declarat premierul.
Marcel Ciolacu și-a exprimat încrederea în potențialul asistenței tehnice pe care cele trei bănci de dezvoltare reprezentate în cadrul întrevederii de joi o pot oferi României pentru a sprijini operaționalizarea viitoarei Bănci de Investiții și Dezvoltare S.A., prin identificarea și dezvoltarea de instrumente financiare care să fie finanțate împreună.
"De asemenea, șeful Executivului român s-a referit la etapele parcurse în dialogul purtat de Exim Banca Românească cu Japan Bank International Cooperation (JBIC), Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) și Export-Import Bank of the United States (US Exim). În relația cu Japan Bank International Cooperation (JBIC) există deja un Memorandum de Înțelegere și sunt în curs discuții pentru explorarea modalităților de implementare, următoarea întâlnire pe această temă fiind programată chiar în perioada aceasta. În ceea ce privește Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK), premierul Marcel Ciolacu s-a declarat în favoarea unei mai bune colaborări în cadrul Fondului de Investiții al celor Trei Mări în direcția identificării de proiecte de investiții și pentru crearea unor vehicule investiționale noi în cadrul acestui format de cooperare", se arată în comunicat.
În dialogul referitor la perspectivele de colaborare cu United States (US Exim) s-a discutat despre susținerea implementării proiectului RoPower Nuclear S.A. de minireactoare de la Doicești, precum și despre dezvoltarea colaborării în contextul aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), precizează Executivul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național