Premise și concluzii
Numărul 14, 14-20 apr. 2021 » La început a fost cuvântul...
Examinarea proceselor și fenomenelor actuale în mass-media din țara noastră prilejuiește – odată cu emiterea și dezbaterea unor idei valoroase – o proliferare a erorilor de comunicare sub aspect lingvistic și logic. Așa, de exemplu, într-un articol publicat de un cotidian se releva că „este obligatoriu să pornim de la premisa conform căreia punctul de plecare vizează...”. Or, „premisa” este exact echivalentul unui „punct de plecare” și, în consecință, nu mai era nevoie să se precizeze că „se pornește” de undeva.
Tot substantivul „premisă” a fost folosit inadecvat într-o dezbatere televizată: „Dacă ținem seama de premisa situației de care ne ocupăm, atunci luăm în considerare și factorii care au determinat rezultatele pozitive la care ne referim”. Desigur, luarea în seamă a „premiselor” este necesară pentru explicarea unor „rezultate”, dar prin ce se deosebește o „premisă” de „factorii” generatori ai respectivelor „rezultate”?
În aceeași ordine de idei, reținem o frază dintr-un reportaj radiofonic: „Nu putem formula concluzii fără a examina, în prealabil, elementele primare care au dus la deznodământul cunoscut, adică de unde s-a pornit ca premisă a deciziilor cu efectul menționat”. Evident, sunt contraproductive „concluziile” care n-au la bază și „premisele” unui act decizional. Observăm, însă, că, în afară de eroarea comentată în cazul primului exemplu („pornirea de la o premisă”), autorul a recurs și la alte sinonime, precum „elementele primare”, ceea ce reprezintă pleonasme „pure”. Tocmai de aceea o „premisă” a exprimării corecte este cunoașterea proprietății termenilor, adică (scuzați repetarea) o „premisă” obligatorie a unei comunicări eficiente. Unde mai pui că astfel se face și „economie” de cuvinte și de... erori. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile