Premise și concluzii
Numărul 44, 8-14 nov. 2023 » La început a fost cuvântul...
Mass-media ne oferă permanent prilejul de a releva, pe lângă merite considerabile în informarea și formarea opiniei publice, exemple nedorite de comunicare inadecvată. Astfel, într-o dezbatere radiofonică, unul dintre participanți a afirmat că „pornind de la premisa că toate pregătirile de dinainte au fost bine gândite, avem garanția sigură a succesului firmei X”. Se impune a observa că „premisa” este, prin definiție, un punct de „plecare”, așa că în fraza citată avem de-a face cu un pleonasm pur. După cum, o „garanție” nu poate fi decât „sigură”, iar „pregătirea” unei acțiuni nu se poate face după consumarea acesteia.
Referindu-se la pregătirea de negocieri comerciale, un cotidian bucureștean consemna că „tratativele și discuțiile s-au prelungit datorită complexității și multitudinii de aspecte aflate în curs de examinare”. Or, „tratativele” se derulează tocmai prin „discuții”, „complexitatea” rezultă obligatoriu dintr-o multitudine „de aspecte”, care fac obiectul acelor negocieri, iar acel „datorită” se cerea înlocuit cu „din cauza”, dat fiind sensul respectivului context.
Mai reținem o știre televizată, care viza o reuniune a oamenilor de afaceri, știre care conținea următoarea frază: „Raportul prezentat de organizatori a reprezentat o amplă dare de seamă despre rezultatele înregistrate de protagoniștii principali, ceea ce permite să se formuleze concluzii rezultate din faptele și datele conținute în respectivul document”. Păi, cum altfel? Ce fel de „concluzii” pot fi formulate într-un „raport” fără să țină seama de ceea ce se consemnează în respectivul „document”? Apoi, nu există „protagoniști principali”, întrucât noțiunea respectivă indică, neîndoios, că este vorba despre persoane „principale”. Dacă ar fi să emitem, la rândul nostru, o „concluzie” la exemplele prezentate, o „premisă” certă constă în respectarea a ceea ce subliniem mereu în această rubrică: comunicarea publică este obligată să aibă drept „premisă” obligatorie cel puțin cunoașterea proprietății termenilor. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice