Premise și rezultate
Numărul 48, 4-10 dec. 2024 » La început a fost cuvântul...
Diversitatea temelor economico-sociale abordate de mass-media se cere însoțită – pentru a avea efecte favorabile cât mai mari – de respectarea riguroasă a proprietății termenilor utilizați. Așa, de exemplu, într-un editorial din presa tipărită s-a afirmat că „numai pornind de la o premisă corectă se pot adopta decizii și hotărâri adecvate atât realităților, cât și principalelor tendințe din perioada actuală”. Or, „premisa” înseamnă tocmai „un punct de plecare”. Așa că, în exemplul dat, avem de-a face cu un pleonasm pur, repetat și de nesocotirea faptului că „hotărârile” sunt și ele acte „decizionale”, nu ceva separat, iar „tendințele” reprezintă o parte organică a „realităților”.
Nu mai puțin eronată a fost și următoarea formulare dintr-un buletin de știri radiofonice: „Cetățenii și societatea reprezintă surse de inspirație pentru multe idei manageriale izvorâte din cunoașterea vieții reale”. Păi, „societatea” este o entitate care include exact... „cetățeni”. Apoi, care ar fi deosebirea dintre „sursele de inspirație” amintite și „cunoașterea vieții reale”?
La fel, un participant la o dezbatere televizată a declarat că „fundamentul oricărei decizii temeinic motivate îl constituie aprecierea corespunzătoare a rezultatelor obținute concrete și efective”. În acest caz, observăm că o „decizie fundamentată” este doar aceea care dispune de o „motivare temeinică”, după cum rezultatele nu pot fi abstracte, ci „concrete”, ceea ce se definește și prin termenul de „efectiv”. Credem că exemplele prezentate sunt „concrete” și tocmai de aceea pot ajuta „efectiv” la evitarea unor derapaje lingvistico-logice care totdeauna dăunează calității oricărei „producții publicistice”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial