Președintele ACA: Producția de miere din acest va fi mai mică cu aproximativ 15%-20% față de anul trecut
Telex » Știri 20 septembrie 2019
Producţia de miere din acest va fi mai mică cu aproximativ 15%-20% faţă de anul trecut şi nu va depăşi 15.000 - 17.000 de tone, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea. „Anul 2019 a fost mai modest decât anul trecut, în condiţiile în care nici 2018 nu a fost un an bun, iar producţia de miere estimată pentru acest an va fi mai mică cu circa 15% - 20%. A fost un an prost mai ales la rapiţă, salcâm şi parţial la tei, iar la floarea soarelui a început seceta şi căldura. (…)”, a explicat Ioan Fetea.
El a susţinut că pe lângă problemele întâmpinate în apicultură din cauza condiţiilor meteorologice, în această perioadă au scăzut şi preţurile de achiziţie, iar vânzările de miere au mers foarte greu, pentru că intră pe piaţă importuri mult mai ieftine. „Culmea, au scăzut şi preţurile de achiziţie, nefiind miere şi bruma de miere pe care am avut-o nu am putut să o vindem. Intră miere din Ucraina la 6 lei kilogramul mierea polifloră, iar pe noi ne costă 12 lei un kilogram de miere polifloră. Nu ştiu ce să întâmplă, probabil aduc miere din China şi o dau ca miere din Ucraina. (…)”, a spus preşedintele ACA.
În opinia sa, preţul la miere pe piaţa internă nu va creşte, chiar dacă producţia va fi mai mică în acest an, întrucât consumul intern se menţine încă destul de scăzut.
România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele se ridică la 1,47 de milioane de familii de albine. La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.
Potrivit datelor ACA, în ultimii 2-3 ani, consumul de miere a înregistrat o creştere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor pe an. Datele statistice arată că românii consumă de 3-4 ori mai puţină miere comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia. Din cifrele statistice, rezultă că românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr şi doar 3 grame de miere.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale