Președintele ANAF: Îmi doresc predictibilitate fiscală, pentru că și noi suntem o victimă a schimbărilor legislative
Telex » Știri 7 decembrie 2022
Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș, a declarat că își dorește o predictibilitate fiscală, pentru că și ANAF este o victimă a schimbărilor legislative, și nu îi este ușor tot timpul să se modifice legile și să fie obligată, astăzi, să analizeze o speță într-un mod, iar mâine în alt mod, relatează Agerpres. "Noi, ANAF-ul, suntem într-un plin proces de modernizare. Digitalizarea de care se vorbește foarte mult este doar o mică parte din ceea ce vrem să facem la ANAF, din viziunea pe care o avem pe termen mediu și lung și cred că drumul pe care ANAF-ul a pornit este drumul corect și pe care trebuie să îl continuăm. Dar pentru a face acest lucru am nevoie de sprijinul dumneavoastră (mediul de afaceri, n.r.), agenții economici onești, a fi alături de noi, a ne sprijini, a ne spune unde greșim și să încercăm să realizăm într-adevăr acest parteneriat pe care îl dorim cu toții. S-a vorbit aici foarte mult și nu numai aici, de fiecare dată când ne întâlnim, de predictibilitate, că e fiscală sau că e de altă natură. Da, și eu îmi doresc o predictibilitate fiscală, pentru că suntem și noi o victimă, la fel cum sunteți și dumneavoastră, a schimbărilor legislative. Să nu credeți că nouă ne este ușor tot timpul să se modifice legile și să fi obligat, astăzi, să analizezi o speță într-un mod, mâine în alt mod. Dar tot împreună putem să realizăm și această deziderat la care dorim toți să ajungem, la un Cod fiscal, un Cod de procedură fiscală care să nu se schimbe cel puțin doi ani de zile. Dumneavoastră trebuie să aveți un plan de business corect, noi să știm exact ce să urmărim și ce să facem", a afirmat Lucian Heiuș, într-o dezbatere de specialitate.
Oficialul a menționat, totodată, că mediul de afaceri din România corect trebuie să colaboreze cu autoritățile pentru a preîntâmpina concurența neloială a altor firme care creează prejudicii prin evaziune fiscală sau muncă "la negru".
"De multe ori, noi, ANAF-ul, suntem analizați doar din punctul de vedere al colectării de venituri bugetare, dacă asigurăm sau nu asigurăm sursele de venituri pentru funcționare a statului, un lucru important de altfel, dar în același timp cred că noi, ANAF, alături de alte instituții ale statului, trebuie să creăm un climat economic favorabil pentru mediul de afaceri și trebuie să protejăm și piața concurențială românească. Dacă 93% dintre contribuabilii români își declară la timp impozitele și taxele, dacă 86% din contribuabili își plătesc impozitele și taxele la timp, din păcate, există și alt gen de agenți economici care fie fac evaziune fiscală, fie folosesc muncă la negru, fie fac contrabandă sau alte lucruri incorecte și ilegale și care produc o concurență neloială dumneavoastră, cei care vă luptați să păstrați business-urile corecte, să vi le dezvoltați, să vă achitați la timp impozitele și taxele. Și aici trebuie să lucrăm împreună, noi în special, dar cu ajutorul dumneavoastră, pentru a elimina, pentru a asana piața concurențială de asemenea oameni, pentru că ei vă fac o concurență neloială și vă creează prejudicii importante în business-urile dumneavoastră", a spus Lucian Heiuș.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național