Președintele ANAF: În condițiile actualului nivel de impozitare din România, nu putem să depășim 36% încasări fiscale în PIB
Telex » Știri 23 mai 2022
România nu ar putea să depășească 35% - 36% încasări fiscale în PIB, în condițiile actualului nivel de impozitare, dacă nu ar mai fi evaziune fiscală, a declarat președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Ovidiu Heiuș, în cadrul unei conferințe de presă, informează Agerpres. „Pe analizele mele, dar repet, sunt ale mele, au un anumit grad de incertitudine, nevând la momentul respectiv acces la foarte multe date, dar în perioada următoare o să cer colegilor să facem o analiză corectă și cu care să ieșim în public, deci, pe calculele mele, astăzi, pe nivelul de impozitare din România, dacă nu am mai avea evaziune fiscală, nu putem să depășim 35% - 36% încasări fiscale în PIB”, a spus Lucian Ovidiu Heiuș.
El a afirmat că nu este normal să fie realizate comparații între state care au diferite cote de impozitare, dar și alte tradiții culturale.
Președintele ANAF a precizat că, în 2021, încasările fiscale în PIB au fost de 26,1%. Ținta pentru anul 2022 este o creștere cu 0,5%, astfel încât să ajungem la 26,6% - 26,7%. „Eu îmi doresc ca această țintă să fie depășită, să fie cât mai mare. Iar pentru ce putem face acolo, în primul rând trebuie să mărim baza de impunere. Cum pot să măresc baza de impunere? Luptând împotriva evaziunii fiscale, scoțând la suprafață cât mai multă masă impozabilă, care astăzi circulă prin alte metode, luptând împotriva contrabandei și contrafacerii, care tot la fel, se întâmplă prin alte mijloace și nu aduc bani la buget și digitalizând activitatea ANAF-ului, care să fie cât mai rapidă, informația să curgă cât mai repede și să observăm unde contribuabilul creează o problemă. Nu sunt adeptul neapărat al majorărilor de taxe. Nu, mai ales că noi trecem, nu noi, toată Europa, prin niște crize succesive incredibile de care trebuie să ținem cont”, a menționat președintele ANAF.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile