Președintele ANAF: Ne străduim ca sistemul SAF-T să fie gata undeva în luna iulie 2021
Telex » Știri 21 ianuarie 2021
Implementarea sistemului SAF-T ar putea fi realizată până în luna iulie a acestui an, a declarat, la un eveniment de specialitate, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Mirela Călugăreanu, potrivit Agerpres. „În luna decembrie am reuşit să semnăm contractul cu furnizorul de servicii de dezvoltare. În cursul acestei luni, în luna ianuarie a anului 2021, au avut deja loc trei runde de întâlniri în care am discutat în mod avansat toată strategia privind implementarea SAF-T (Standard Audit File for Tax - Fişierul Standard de Audit - n.r.). Până la sfârşitul lunii februarie ne-am propus să finalizăm etapa de analiză şi design a sistemului informatic şi, de asemenea, luna februarie va fi desigur o lună destul de plină, din punctul nostru de vedere, pentru că ne-am propus să organizăm consultări cu toţi actorii implicaţi în implementarea SAF-T. Din perspectiva noastră ne străduim ca sistemul să fie gata undeva în luna iulie 2021 şi cu siguranţă că primul termen de raportare a fişierului de către companii va fi reglementat ţinând seama de consultările cu (…) reprezentanţii mediului de afaceri, ai contribuabililor şi desigur ţinând seama de posibilităţile reale de ajustare a sistemelor informatice ale companiilor”, a spus Mirela Călugăreanu.
Preşedinta ANAF a explicat că SAF-T asigură transferul electronic de date contabile şi financiare de la companii către administraţia fiscală şi reprezintă o metodă modernă care sprijină atât contribuabilii, să se conformeze mai uşor şi mai ieftin, dar şi autorităţile fiscale, să desfăşoare controale mai eficiente.
Mirela Călugăreanu a menţionat că instituţia şi-a propus ca în decursul următoarelor luni să continue să informeze contribuabilii cu privire la toate etapele şi la toate progresele pe care le va înregistra în pregătirea acestora pentru conformarea cu cerinţele de export ale fişierului.
„Dacă mă întrebaţi la acest moment, eu cred că în prima etapă am putea lua în calcul implementarea SAF-T pentru marii contribuabili şi apoi extinderea utilizării acestui instrument de către toţi contribuabilii din România. Dar, precum vă spuneam, lucrurile acestea le vom construi împreună”, a adăugat ea.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național