Președintele ANCOM: Venitul mediu în Europa de Est este la jumătate față de zone dezvoltate, pentru aceeași calitate a serviciilor
Telex » Știri ieri, 9:08
Telecomunicațiile și economia digitală reprezintă acel model pe care Europa de Est și, implicit, România trebuie să-l aplice pentru a ieși din capcana venitului mediu, aflat la jumătate față de zonele dezvoltate, a declarat președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Valeriu Zgonea, citat de Agerpres. „Pe partea de competitivitate, din perspectiva noastră este clar că avem nevoie, pe de o parte, să susținem investiția în rețelele Gigabit, dar pe de altă parte să investim și în inovația din serviciile digitale. Ambele sunt absolut necesare ca Europa, în care cu toții trăim, să poată să reușească să iasă din această capcană a tehnologiei medii în care noi ne uităm cu foarte multă bucurie către Asia sau către America. Spunem noi că în Europa nu suntem în stare să facem ceva în care noi, astăzi, să fim lideri mondiali, noi să schimbăm lucrurile, nu știm să eficientizăm inovarea. De ce? Pentru că astăzi inovația este determinată în Europa de sectoare industriale care aparțin secolului trecut, și pe care noi ne bazăm în continuare în R&D în zona respectivă, cum este sectorul auto pentru Europa de Est. Pentru că tot discutăm despre Europa de Est, telecomunicațiile și economia digitală reprezintă acel model pe care trebuie să-l aplicăm, astăzi, ca să ieșim din altă capcană pe care o avem noi aici, capcana venitului mediu. Oricât de mult am lucra, oricât de bine am fi pregătiți, venitul nostru este la jumătate față de alte zone din Europa sau din zonele dezvoltate, pentru aceeași calitate a serviciilor intelectuale pe care le livrăm”, a afirmat șeful ANCOM, la deschiderea GoTech World 2024.
În viziunea lui Valeriu Zgonea, ieșirea dintr-o astfel de capcană necesită timp, know-how și investiții. „O schimbare de paradigmă între parteneriatul dintre sectorul public și sectorul privat în care să ieșim din această polaritate: voi sunteți cu minus, dvs sunteți cu plus, ei sunt băieții răi, noi suntem băieții buni. Numai împreună putem să reușim acest lucru. Asta este una dintre cele mai mari capcane pe care le avem noi în Europa de Est. În ceea ce privește securitatea economică, când am decis în Europa de Est și în țara noastră că trebuie să avem un lanț de valori ca să devenim competitivi și eficienți în Europa, să ne integrăm mai bine, să putem să avem capacitatea de a avea produse și servicii de calitate, am devenit vulnerabili. Am devenit dependenți economic de alte zone care nu respectă criteriile și valorile pe care noi le avem în această societate. În partea de securitate economică trebuie să păstrăm aceste valori pe care le avem în Europa, aceste start-up-uri. Dacă noi, din primii ani, le lăsăm să plece către Marea Britanie, către Statele Unite, către zona asiatică și nu ne dezvoltăm în cadrul Uniunii Europene, bineînțeles că valoarea adăugată cea mai mare o pierdem, se duce în alte zone care înțeleg cum să poată să monetizeze o inovare într-un termen foarte scurt de timp”, a subliniat Valeriu Zgonea. Acesta a adăugat că modelul european de creștere economică este bazat, la ora actuală, pe patru piloni importanți, respectiv competitivitatea durabilă, securitatea economică, autonomia strategică deschisă și concurența loială.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice