Președintele ANOFM: Aproximativ 70.000 de persoane au beneficiat de subvenții pentru ocuparea forței de muncă în acest an
Telex » Știri 11 decembrie, 9:11
Aproximativ 70.000 de persoane au beneficiat de subvenții pentru ocuparea forței de muncă în 2024, aproape dublu față de estimările inițiale pentru acest an, se arată în mesajul președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) Florin Cotoșman, transmis cu prilejul împlinirii a 26 de ani de activitate a instituției. El a afirmat că România a traversat transformări semnificative pe piața muncii și în dinamica economică, iar instituția a răspuns provocărilor prin soluții practice și adaptate contextului economic și social, păstrând un focus clar asupra cerințelor oamenilor și ale companiilor.
„Anul 2024 a fost unul cu realizări deosebite, marcat de atingerea unor obiective importante. Pe parcursul anului, ANOFM a beneficiat de o suplimentare bugetară semnificativă, care a permis alocarea resurselor necesare pentru a răspunde solicitărilor angajatorilor și pentru a încheia un număr record de convenții pentru subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri. Astfel, aproximativ 70.000 de persoane au beneficiat de subvenții pentru ocuparea forței de muncă, aproape dublu față de estimările inițiale pentru acest an. Această măsură a avut un impact major în creșterea gradului de ocupare a populației și susținerea reintegrării pe piața muncii a persoanelor din categorii vulnerabile (absolvenți, tineri NEET, șomeri cu vârsta de peste 45 de ani, șomeri de lungă durată, șomeri părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, persoane cu dizabilități etc.). Subvențiile acordate angajatorilor reprezintă un sprijin direct pentru stimularea angajărilor și au contribuit la consolidarea unui mediu economic mai stabil și mai sustenabil”, a subliniat Florin Cotoșman.
Totodată, președintele ANOFM a menționat că prin proiectul implementat cu finanțare din PNRR instituția a reușit să reînnoiască întreaga infrastructură IT, atât la nivelul aparatului central, cât și la nivelul structurilor din teritoriu, asigurând astfel servicii conform cerințelor pieței muncii, dar și pentru optimizarea proceselor interne.
„Tot PNRR ne permite să concretizăm și intențiile de digitalizare a serviciilor pe care le oferim persoanelor în căutarea unui loc de muncă, anul viitor unul dintre obiectivele noastre fiind realizarea Sistemului Informatic Integrat care va completa platforma PULS, dedicată angajatorilor. Viziunea pe termen lung și modul de abordare a problemelor cu care instituția noastră s-a confruntat de-a lungul timpului au creat convingerea Comisiei Europene că ANOFM trebuie susținută în continuare în demersurile de modernizare. Numai pentru acest obiectiv a alocat aproximativ 260 milioane de euro în cadrul Programului Educație și Ocupare (PEO) 2021 - 2027 și sunt încântat să anunț că, după îndelungi negocieri, ne aflăm foarte aproape de semnarea contractului pentru implementarea acestui proiect”, a menționat Florin Cotoșman.
De asemenea prin PEO, alte 660 de milioane de euro sunt destinate susținerii măsurilor pentru creșterea șanselor de ocupare pe piața muncii. La acest moment sunt în etapa de contractare două proiecte în valoare totală de aproximativ 92 milioane de euro, prin care sunt susținute măsurile de formare profesională la locul de muncă prin încheierea de contracte de ucenicie. Totodată, urmează transmiterea cererii pentru obținerea unei finanțări de aproximativ 31 milioane de euro, bani dedicați creșterii nivelului de competențe ale persoanelor înregistrate la Serviciul Public de Ocupare (SPO) pentru șanse mai mari de angajare.
„Realizările ANOFM de până acum sunt rezultatul unui efort colectiv, care nu ar fi fost posibile fără dedicarea colegilor noștri, alături de sprijinul și colaborarea angajatorilor, partenerilor instituționali și tuturor celor care au apelat la serviciile noastre. Fiecare contribuție a fost esențială în consolidarea rolului ANOFM ca partener de încredere pe piața muncii din România. Permanent ne-am dedicat găsirii celor mai eficiente soluții pentru îmbunătățirea accesului la locuri de muncă, promovând în același timp dezvoltarea unui mediu de lucru echitabil și inovativ, care să răspundă nevoilor tuturor beneficiarilor noștri. Măsurile implementate în 2024 au avut un impact semnificativ, ducând la servicii mai eficiente, accesibile și aliniate cerințelor actuale, marcând un progres important în procesul de digitalizare completă a ANOFM”, a mai transmis Florin Cotoșman.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial