Președintele ANRE: Trebuie să găsim o soluție care să nu producă șocuri consumatorilor de energie, după 1 aprilie 2025
Telex » Știri 12 noiembrie, 9:00
Investițiile reprezintă soluția sănătoasă pentru a avea un preț al energiei electrice din ce în ce mai mic atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru agenții economici, și ne exprimăm disponibilitatea ca, împreună cu toți actorii din piață, să găsim o soluție care să nu producă șocuri consumatorilor după 1 aprilie 2025, a declarat, la cea de-a șasea ediție a evenimentului „Forumul gazelor naturale”, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, citat de Agerpres. „În perioada a 4-a de reglementare, din punctul meu de vedere, nivelul de finanțare a fost relativ aproape de nivelul minim de investiții. Ne dorim ca, în perioada a 5-a de reglementare, nivelul realizat să fie mai mare și decât cel prognozat și decât cel minim de investiții. Cred că investițiile reprezintă soluția sănătoasă pentru a avea un preț al energiei electrice din ce în ce mai mic atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru agenții economici (...) Autoritatea de reglementare are un rol mai mult consultativ în ceea ce privește continuarea schemei de sprijin sau nu. Ne punem la dispoziția decidenților toată expertiza și toate datele necesare. Ne exprimăm disponibilitatea de a participa împreună cu toți actorii din piață, furnizori, consumatori de energie, precum și ministere sau Parlament, în așa fel încât să găsim o soluție care să nu producă șocuri consumatorilor după 1 aprilie. Deja. am avut o serie de întâlniri cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Energiei în acest sens pentru a încerca să găsim o soluție corectă pentru ce se întâmplă după 1 aprilie”, a spus Niculescu. Conform președintelui ANRE, în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale în această iarnă, autoritățile sunt pregătite.
„Într-adevăr, a venit iarna sau începe să vină iarna. Suntem pregătiți așa cum am fost pregătiți și în anii precedenți. Cred că nu vom avea probleme nici de acum încolo, atât din perspectiva siguranței aprovizionării cu gaze naturale, pentru că volumele necesare consumului de gaze naturale sunt disponibile, le avem, sunt înmagazinate în depozitele pe care le gestionează compania Romgaz (...) Să nu uităm faptul că România, de curând, a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Am întrecut Olanda și ne situăm pe primul loc. Lucrul acesta este de o foarte mare importanță. Practic, ne consolidăm rolul de producător important și, de asemenea, începem să punem cărămizi la construcția rolului de exportatori de siguranță către țările din jur. Dacă luăm în considerare și volumele de gaze naturale pe care le vom extrage din zăcământul din Marea Neagră, Neptun Deep, cu siguranță că atunci atât consumul de gaze naturale de la nivel național va fi 100% acoperit din surse indigene, dar vom fi și provideri de gaze naturale pentru țările din regiune”, a afirmat George Niculescu.
În viziunea șefului ANRE, consumul de gaze naturale în România va crește, în perioada următoare, odată cu punerea în funcțiune a centralelor de la Mintia sau de la Iernut.
„Atunci consumul de gaze naturale pentru producția de energie electrică va crește și, de asemenea, ținând cont de tot planul de investiții pe care îl are Guvernul României prin Programul «Anghel Saligny», de dezvoltare a sistemelor de distribuție de gaze naturale. Din perspectiva autorității de reglementare, o să vă dau câteva cifre: de la începutul anului până în momentul în care suntem astăzi, avem acordate 62 de autorizații de înființare pentru noi sisteme de distribuție. Aceste 62 de autorizații de înființare sunt aferente a 86 de UAT-uri, în total 300 de localități, în care s-a început construcția acestor noi sisteme de distribuție de gaze naturale, care vor alimenta cu gaze naturale consumul din aceste zone. Din punctul meu de vedere, cred că va crește consumul de gaze naturale, chiar dacă vom avea ierni mai blânde sau vom fi mai eficienți”, a spus oficialul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice