Președintele APBR: Costul de gestionare a ambalajelor SGR nu va crește prețul final al produselor
Telex » Știri 7 decembrie 2023
Costul de gestionare a ambalajelor cu sigla SGR nu va crește prețul final al produselor, a declarat, la o conferință de specialitate, președintele Asociației Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (APBR), Alice Nichita, citată de Agerpres."Unul dintre veniturile sistemului este valoarea materialului pe care îl va obține prin vânzarea la reciclator. Prin colectarea prin Sistemul de Garanție-Returnare se asigură această necontaminare și o puritate, de fapt, a ambalajului, care va ajunge la reciclare, calitatea materialului reciclat fiind mult mai bună decât a materialul pe care îl avem acum colectat și sortat în stațiile de sortare. E foarte important de înțeles faptul că ambalajele și costul de gestionare a ambalajelor nu va crește prețul final al produselor. Aș vrea să subliniez asta și să o spun răspicat. Tocmai de aceea avem și obligația de a stipula garanția separat cu eticheta produsului la raft, tocmai pentru că garanția, cum îi spune și numele, va fi recuperată odată ce te întorci și returnezi ambalajul. Deci, partea de cost al produsului nu va fi influențată de Sistemul de Garanție-Returnare. Asta nu înseamnă că nu vedem, în ultimii doi ani, o creștere accentuată și foarte rapidă a prețurilor materiilor prime, a costurilor la energie, a inflației. Toate acestea sunt elemente care influențează costul final al produsului, dar aș vrea să înțelegem și oarecum să separăm acești factori care influențează costul final al produsului de Sistemul Garanție-Returnare (...)", a spus Alice Nichita.
Conform acesteia, unul dintre obiectivele industriei este de a reîntoarce materia reciclată cât mai mult în ambalajele puse ulterior pe piață.
"Încă de la începutul acestei inițiative, a fost o muncă pe parcursul mai multor ani, muncă ce a presupus investiții din timp, energie și resurse de multiple feluri. În primul rând trebuie să se înțeleagă care sunt avantajele sistemului, pentru că aș vrea să pornim totuși de la obiectivul final și obiectivul este de a colecta cât mai mult din ambalajele puse pe piață, având în vedere responsabilitatea pe care noi, producătorii, o avem. Pe de altă parte, avem nevoie în România de acces la materie primă reciclată de calitate la noi în țară. Unul dintre obiectivele industriei, și nu e doar cel impus prin lege, este de a reîntoarce din această materie reciclată cât mai mult în ambalajele pe care le punem ulterior pe piață, tocmai pentru a eficientiza și a face ambalajele mult mai sustenabile. Toate aceste obiective vin cu implicații financiare, costuri și investiții semnificative pe care industria și le-a asumat în momentul în care am ales să pornim pe acest drum, de construcție pentru Sistemul de Garanție-Returnare", a adăugat ea.
SGR a fost implementat în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, moment din care românii vor plăti o garanție de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți și va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal. RetuRO Sistem Garanție Returnare este o companie care funcționează pe principiul "not for profit", ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.
Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane