Președintele ARB: Sistemul bancar din România este sănătos, foarte rezilient; solvabilitatea este la 23%
Numărul 25-26, 27 iun. - 9 iul. 2024 » Analize și sinteze
Sistemul bancar din România este sănătos, foarte rezilient, iar solvabilitatea este în prezent la 23%, a declarat, la un eveniment de specialitate, Bogdan Neacșu, președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), citat de Agerpres. "Eu nu aș spune că sistemul bancar scade, chiar dacă economia crește. Eu zic că el crește și dacă ne uităm la partea de active bancare în general avem o creștere semnificativă. Mai mult decât atât, și intermedierea financiară sau nivelul de incluziune financiară, dacă e să ne raportăm la populație, a cunoscut un ritm semnificativ. De exemplu, în cazul incluziunii financiare, ne apropiem de un nivel de 70%. Dacă ne uităm acum 10 ani, cred că vorbeam de un nivel de sub 50%. Cred că sunt pași importanți pe care sistemul bancar din România îi face tocmai pentru a sprijini această creștere economică. E foarte adevărat că această creștere economică este influențată și de zona de active financiare din România, dar și prin finanțările care se fac de companiile mamă prezente în România. Cert este că vorbim de un sistem bancar sănătos, foarte rezilient. Solvabilitatea este la 23% dacă este să ne uităm acum. Lichiditatea sistemului este foarte mare. În continuare depozitele sunt într-o creștere fulminantă", a spus Bogdan Neacșu,
Potrivit acestuia, băncile din România se axează în prezent pe susținerea companiilor prezente pe piața locală și dezvoltarea operațiunilor: fie să atragă clienți noi, fie să încerce să motiveze antreprenorii să-și asume proiecte noi.
Președintele ARB a adăugat că, în 2023, s-a observat o creștere a creditării de 10,5% an la an, iar anul acesta, până în aprilie, se constată un avans al creditării de 5,8% - 6%. El a menționat că se așteaptă la o îmbunătățire a acestui indicator în a doua parte a anului.
În ceea ce privește consolidarea sistemului bancar, Bogdan Neacșu a susținut că tendința se manifestă din 2010, iar prin operațiunile derulate până acum s-a adus valoare sistemului bancar în sine, nu doar companiilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național