Președintele ARB: Vedem un sistem bancar rezilient și foarte bine pregătit
Telex » Știri 27 iunie 2023
Sistemul bancar românesc este rezilient și foarte bine pregătit, având un nivel de solvabilitate de aproximativ 22%, a declarat, la un eveniment de profil, Bogdan Neacșu, președintele CEC Bank și președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), citat de Agerpres. "Vedem un sistem bancar rezilient și foarte bine pregătit. Nivelul de solvabilitate al sistemului bancar la acest moment este undeva la 22%. Vorbim de o lichiditate impresionantă care ne ajută până la urmă să depășim aceste momente sau să fim mult mai rezilienți în fața unor, să zic așa, riscuri care pot apărea la nivelul economiei. Dacă e să luăm indicatorul credite/depozite, undeva la 70%, care este mult sub media europeană care este undeva la 110%, asta înseamnă ce? O capacitate a populației de a genera economisire și o capacitate a economiei de a se autofinanța, până la urmă. Iar lucrul ăsta nu face altceva decât să arate o oarecare sănătate financiară la nivelul României și la nivelul sistemului bancar românesc. Vorbim de o profitabilitate care în ultimii 2 ani de zile este într-adevăr într-o continuă creștere, dar nu face altceva decât să arate cum recuperăm mai degrabă din problemele pe care băncile le-au întâmpinat în anii trecuți. Să nu uităm că în perioada 2009-2012 băncile au fost foarte mult timp în pierdere. Ce a însemnat asta? A însemnat să curățăm portofolii, a însemnat să facem față problemelor structurale la nivelul economiei. Abia acum putem spune că începem să recuperăm din perspectiva profitabilității din acele probleme. Deci, iată că sistemul bancar a închis mai greu ciclul acesta de revenire", a spus Bogdan Neacșu.
El a afirmat că riscuri există la nivelul economiei, menționând inflația, care încă nu a ajuns la o singură cifră, dar și faptul că lanțurile de aprovizionare încă n-au ajuns la un nivel de calmare sau maturare.
Întrebat ce nu merge în acest moment în sistemul bancar, el a indicat creditarea persoanelor fizice. Bogdan Neacșu a explicat că băncile ar trebui să se orienteze în acest moment spre proiecte de creștere a capacității de procesare.
"Cred că este foarte firesc și rațional în același timp pentru noi, ca bancheri, să nu dăm atât de multă prioritate pentru finanțarea persoanelor fizice pe un trend de creștere a dobânzilor până când nu vedem că au și capacitatea să genereze veniturile necesare să acopere aceste datorii, dar să ne uităm la economia reală, la antreprenori, pentru că ei au alte proiecte, au alte deschideri și observăm o diferență foarte mare în comportamentul companiilor față de perioada 2009 - 2012", a spus Bogdan Neacșu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice