Președintele ASF: Asigurările agricole reprezintă doar 0,8% din tot portofoliul de asigurări la nivel național
Telex » Știri 21 august, 9:25
Asigurările agricole reprezintă doar 0,8% din tot portofoliul de asigurări la nivel național, ceea ce reprezintă foarte puțin, în contextul în care agricultura tinde spre 6% reprezentare în PIB, a declarat, la un eveniment de specialitate, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, citat de Agerpres. "În momentul de față, ca să vă dau o circumstanțiere statistică, în primele șase luni ale anului 2024 au fost încheiate în spectrul asigurărilor agricole 3.609 polițe de asigurare agricolă, cu 64,7 milioane (lei) prime brute subscrise și 24,2 milioane reprezentând despăgubiri. Sunt cifre ce pot părea impresionante, totuși, e important să vă spun că acestea reprezintă doar 0,8% din tot portofoliul de asigurări la nivel național. Deci aceste cifre, de fapt, reprezintă foarte puțin în contextul în care agricultura tinde spre 6% reprezentare în PIB. Aceste multe, aparent, milioane, de fapt, în termeni procentuali, reprezintă puțin", a spus Alexandru Petrescu la conferința "Schimbările climatice - Marile provocări, marile riscuri".
El a subliniat că, la inițiativa ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a fost instituit un grup de lucru la care participă reprezentanții Ministerului Agriculturii, alături de experții ASF, dar și reprezentanții la nivel decizional - directori generali, specialiști - ai principalelor companii societăți de asigurare-reasigurare din România și care, împreună, gândesc design-ul unei configurații de polițe de asigurare care să poată ridica semnificativ acest nivel de 0,8% pondere în spectrul asigurărilor din România.
"Din acest punct de vedere, evident că ASF, până la urmă, creează premisele de reglementare și supraveghere pentru aceste noi tipuri de asigurări prin normativele și reglementările și seturile de ghidaj pe care le vom elabora și emite către piață. (...) Orizontul este extrem de ambițios și (...) plănuim ca undeva la sfârșitul trimestrului trei, începutul trimestrului patru să avem acest tip de poliță deja trimis prin parcursul normativ și evident ea să vină în întâmpinarea riscurilor pe care astăzi fermierii le au. E foarte important de spus că o cultură agricolă asigurată are multiple beneficii și aici vorbesc de planificare financiară, de sustenabilitate financiară a business-ului și, foarte important, capacitatea de a credita business-ul. Nivelul de bancarizare a business-urilor din zona agricolă a fermierilor va crește semnificativ, ceea ce, evident, va produce beneficii pe tot spectrul de activitate agricolă", a punctat președintele ASF.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice