Președintele ASF: Digitalizarea impune adaptarea modelelor de supraveghere pentru prevenirea vulnerabilităților
Telex » Știri 27 noiembrie 2020
Comisia Europeană a adoptat recent „Digital Finance Package”, care include strategiile Comisiei pentru Digital Finance şi Retail Payments, precum şi propuneri legislative privind cripto-activele şi rezilienţa digitală, potrivit preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, citat de Agerpres. Comisia a propus, în premieră, o nouă legislaţie privind cripto-activele (o reprezentare digitală a valorilor sau drepturilor care pot fi stocate şi tranzacţionate electronic), respectiv Regulamentul privind pieţele cripto-activelor (MiCA). Prin acest regulament se urmăreşte a se oferi claritate juridică şi certitudine emitenţilor şi furnizorilor de cripto-active, cu alte cuvinte de a contribui la valorificarea oportunităţilor şi reducerea riscurilor în acest nou domeniu.
Totodată, Comisia propune un regim-pilot pentru infrastructurile pieţei care doresc să încerce să tranzacţioneze şi să deconteze tranzacţii cu instrumente financiare sub formă de cripto-active. Regimul pilot reprezintă o aşa-numită abordare „sandbox” – sau mediu controlat – care permite derogări temporare de la normele existente, astfel încât autorităţile de reglementare să câştige experienţă cu privire la utilizarea tehnologiei registrelor distribuite în infrastructurile pieţei, asigurându-se în acelaşi timp că pot face faţă riscurilor pentru protecţia investitorilor, integritatea pieţei şi stabilitatea financiară.
„Autoritatea de Supraveghere Financiară susţine inovaţiile tehnologice în domeniul financiar non-bancar. Digitalizarea va schimba obiceiurile de interacţiune şi va aduce cu sine şi noi provocări în materia gestionării riscurilor. De aceea, va trebui să ne adaptăm din mers modelele de supraveghere şi de control pentru a fi cu un pas înainte şi pentru a preveni potenţiale vulnerabilităţi”, susţine Nicu Marcu.
O altă propunere legislativă majoră o reprezintă cea privind rezilienţa operaţională digitală (DORA) al cărei scop este acela de a atenua atacurile cibernetice şi de a îmbunătăţi supravegherea serviciilor externalizate.
Companiile de tehnologie devin din ce în ce mai importante în domeniul finanţelor, atât ca furnizori de IT pentru firmele financiare, cât şi ca furnizori de servicii financiare. Prin legislaţia propusă se are în vedere ca entităţile să se asigure că pot rezista la o multitudine de perturbări şi ameninţări legate de tehnologii ale informaţiei şi comunicaţiilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național