Președintele ASF: Există perspectiva să devenim membri OCDE în trimestrul III-IV din 2026; diferite tipuri de reglementări vor fi implementate
Telex » Știri
astăzi, 10:06
România ar putea deveni membru cu drepturi depline al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în trimestrul III-IV din 2026, astfel că vor fi implementate diferite tipuri de reglementări, simplificând multe lucruri care, în prezent, sunt reclamate de diferite entități listate, a declarat, la un eveniment de specialitate, președintele Autorității de Supraveghere Financiare (ASF), Alexandru Petrescu, citat de Agerpres. El a fost întrebat cum vede din perspectiva supraveghetorului procesul de raportare de sustenabilitate, de anul acesta.
„Este o provocare. Nu este niciun secret pentru nimeni că există, la nivelul Europei, o configurație de layere birocratice care fac viața antreprenorului, indiferent de nivelul în care activează, mai dificilă. Și nu trebuie să vă spun eu sau să auziți din voci europene, cred că mulți dintre dumneavoastră, dacă nu din curiozitate, din obligație profesională, ați parcurs raportul Draghi - și acolo avem o radiografie destul de clară a situației la zi, în ceea ce privește competitivitatea, productivitatea, vizavi de alte geografii, mă refer la cea asiatică, la cea nord-americană. Nu ține doar de jurisprudența, jurisdicția românească să facă ceva. (...) Noi suntem foarte activi la nivelul comisiilor ESMA, mă refer la Autoritatea Europeană de Piețe de Capital și, împreună cu DG Reform, împreună cu autoritățile din România cu relevanță în subiect - mă refer și la Parlament și la ministere inițiatoare de acte normative, lucrăm constant și avem un parcurs spre simplificare”, a menționat Alexandru Petrescu, la Romanian Sustainability Forum, organizat de Financial Intelligence.
Referindu-se la aderarea României la OCDE, președintele ASF a subliniat că România are un parcurs de la care nu se poate abate în ceea ce privește reperele calendaristice de adopție a diferitelor tipuri de reglementări, legislații.
„Pentru mine, un real vânt în pânze în ceea ce privește operaționalizarea schimbării este parcursul de aderare la OCDE, fiindcă foarte multe principii, parțial sau unele deloc aplicate în legislația primară sau secundară din România, acum devin repere de obligativitate. Perspectivele din acest punct de vedere sunt optimiste. Avem un parcurs de la care nu ne putem abate nici cu o zi în ceea ce privește reperele calendaristice de adopție a diferitelor tipuri de reglementări, legislații. Există perspectiva să devenim membri cu drepturi depline undeva în trimestrul III-IV al anului 2026. Vom vedea un întreg pachet de schimbări implementat care își va arăta roadele și va simplifica multe dintre lucrurile care acum sunt reclamate de diferite entități listate”, a menționat Alexandru Petrescu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia