Președintele ASF: Piața asigurărilor din România este în echilibru; segmentul asigurărilor de sănătate a înregistrat o creștere semnificativă
Telex » Știri 30 iulie 2019
Piaţa asigurărilor din România se află în prezent în echilibru, pe parcursul ultimilor doi ani piaţa asigurărilor de sănătate înregistrând o creştere semnificativă, potrivit preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea, informează Agerpres. „Aş spune că, în acest moment, piaţa asigurărilor din România se află în echilibru. La sfârşitul lunii decembrie a anului 2018, toate societăţile de asigurare îndeplineau atât cerinţele necesarului de capital de solvabilitate, precum şi cerinţele minime de capital. Chiar dacă în prezent asigurările auto au o pondere semnificativă în total piaţă, pe parcursul ultimilor doi ani, segmentul asigurărilor de sănătate a înregistrat o creştere semnificativă. Spre exemplu, anul trecut primele brute subscrise aferente acestei categorii au fost în valoare de aproximativ 335 milioane lei, în creştere cu aproximativ 60% faţă de anul precedent. Aceste evoluţii ne indică faptul că lucrurile încep să se mişte”, a explicat Leonardo Badea într-o declaraţie remisă Agerpres. Acesta a subliniat că ritmul de creştere a asigurărilor non-obligatorii este unul relativ lent, dar tendinţa este certă, şi a menţionat, totodată, că pentru a atinge maturizarea necesară este nevoie de un efort conjugat al tuturor actorilor de pe această piaţă.
„Trebuie schimbate mentalităţi, trebuie îmbunătăţit modul în care societăţile de asigurare şi brokerii îşi desfăşoară activitatea, trebuie crescut gradul de educaţie financiară a populaţiei. Atât noi, ca Autoritate, cât şi entităţile din piaţă avem responsabilităţi în acest sens. Eu sper ca în următorii ani să avem un tablou schimbat al pieţei asigurărilor şi să putem vorbi despre o piaţă a cărei dependenţă de asigurările obligatorii să scadă în mod semnificativ”, a spus şeful ASF.
Potrivit acestuia, pe segmentul asigurărilor de viaţă, asigurătorii au cumulat în trimestrul I 2019 prime brute subscrise în valoare de aproximativ 2,71 miliarde lei, în creştere cu 7,4% faţă de 31 martie 2018, iar tendinţa de consolidare a segmentului de asigurări de viaţă a continuat să crească şi pe parcursul primelor trei luni ale anului 2019 (cu 8,75% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut). De asemenea, valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a crescut cu 7% în trimestrul I 2019 comparativ cu perioada similară a anului anterior, însă piaţa rămâne dominată de asigurările auto.
„O schimbare manifestată în special pe parcursul ultimilor doi ani (2017 - 2018) este consolidarea segmentului de asigurări de viaţă, care a înregistrat o apreciere de peste 4% în 2018 faţă de anul precedent. În trimestrul I 2019 a continuat dinamica pozitivă a acestui sector, iar volumul primelor brute subscrise se menţine la cel mai ridicat nivel din ultima perioadă. O analiză comparativă între situaţia consemnată la 31 martie 2019 şi cea existentă la 31 martie 2018 indică o uşoară creştere a cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) de aproximativ 2,96%, similar în cazul cerinţei de capital minim (MCR), crescând cu circa 1,71%. Valoarea fondurilor proprii eligibile să acopere cerinţa de capital de solvabilitate se afla la 31 martie 2019 la nivelul de 5,13 miliarde lei”, a precizat Leonardo Badea.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice