Președintele AVR: Dezvoltarea parteneriatului Autorității Vamale Române cu instituțiile similare din statele vecine reprezintă o prioritate
Telex » Știri 27 octombrie 2023
Dezvoltarea parteneriatului Autorității Vamale Române (AVR) cu instituțiile similare din statele vecine, în special cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, reprezintă o preocupare permanentă și o prioritate, a afirmat președintele AVR, Ion Cupă. Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, președintele AVR a condus joi, la Chișinău, delegația care a participat la masa rotundă organizată de Ambasada României în Republica Moldova, în parteneriat cu Consiliul Economic pe lângă Prim-Ministrul Republicii Moldova, cu tema "Cooperare vamală în scopul fluidizării traficului prin punctele de trecere a frontierei de stat România și Republica Moldova". Evenimentul a reunit conducerile vamale ale României și Republicii Moldova și reprezentanți din ministere și ai mediului de afaceri din Republica Moldova.
Principalele teme de discuție s-au axat pe implementarea măsurilor comune privind îmbunătățirea capacității infrastructurii, a interoperabilității și eficienței serviciilor în punctele de trecere a frontierei, în scopul asigurării accesibilității către rețeaua transeuropeană de transport.
Reprezentanții mediului de afaceri au înaintat mai multe propuneri, care au fost analizate de către părți în cadrul evenimentului, exprimându-și încrederea că deciziile ulterioare vor contribui la fluidizarea traficului de mărfuri și mijloace de transport, în corelare cu noile tendințe în dezvoltarea economiei regionale.
"Dezvoltarea parteneriatului Autorității Vamale Române cu instituțiile similare din statele vecine, în special cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, reprezintă o preocupare permanentă și o prioritate. Totodată, colaborarea cu mediul de afaceri și oferirea de simplificări/facilități agenților economici care sunt parteneri de încredere ai autorităților vamale este unul dintre proiectele pe care îl promovăm și îl susținem, atât în relație cu operatorii economici, cât și cu autoritățile competente care au un rol în protejarea pieței unice", a declarat Ion Cupă.
Conducerea Serviciului Vamal al Republicii Moldova a menționat că o astfel de platformă de dialog va oferi posibilitatea de identificare a noilor oportunități de cooperare vamală pentru administrarea eficientă a fluxului de mărfuri și mijloace de transport la frontiera moldo-română. "Doar unificându-ne eforturile, fiind total ancorați în implementarea măsurilor și a acțiunilor sus-menționate, vom reuși deblocarea în continuare a coridoarelor de transport", a punctat directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național